70 години заедно в добро и зло. Йорданка и Петко Дончеви отбелязаха благодатната си сватба

След 50 години 19 семейни двойки от Горна Оряховица преповториха брачните си клетви

 

Благодатна сватба, или 70 години съвместен семеен живот, отпразнуваха тази година Йорданка и Петко Дончеви от павликенското село Димча. Толкова дълго оцелял брак се среща изключително рядко, затова днес възрастните съпрузи са щастливи, че са устояли на бурите на живота. В Деня на християнското семейство те бяха поздравени и от читалищното настоятелство при НЧ „Надежда – 1886“. Йорданка и Петко разказаха за предизвикателствата и горчилките в съвместния им път, които още повече ги сплотявали. Като подаръци получиха бурканче мед за жената в семейството, за да е все така сладка и блага за мъжа си, и бутилка червено вино за него, да е все тъй буен и да поддържа градуса на обич и разбирателство.

По интересен начин премина целият празник в с. Димча. Гости на селото бяха ученици от СОУ „Бачо Киро“ – Павликени, заедно с класната си ръководителка Милена Маринова. Те посетиха църквата в селото, изслушаха беседата на отец Георги за семейните ценности, поклониха се пред иконата „Въведение Богородично“, запалиха свещички и получиха ценни съвети. След като отслужи водосвет, свещеникът поръси всички за здраве. Разчупиха и осветена питка – символ на трудолюбието и гостоприемството в българския дом. Класът получи Детска библия, а учителката им обеща чрез нея да запознае децата с християнските добродетели. След това децата разгледаха етнографската сбирка, а накрая си похапнаха традиционна българска баница, приготвена от жените в Димча.

СЛЕД ДВЕГОДИШНО ПРЕКЪСВАНЕ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ВЪЗСТАНОВИ ТРАДИЦИЯТА ЗА ЧЕСТВАНЕ НА ЗЛАТНИ СВАТБИ в Деня на християнското семейство. 19 двойки, сключили брак през 1972 година, преповториха отново брачния си обет с пожеланието той да е в сила и през следващите 50 години. Ритуалът бе извършен от длъжностно лице в присъствието на заместник-кмета на общината Григор Минков. „Обещавам да не забравям, че това е любов, която се случва веднъж в живота. Без значение какви предизвикателства ще ни разделят винаги ще намерим път един към друг“, обещаха си златните двойки.

След като преповториха клетвата, семействата вдигнаха наздравица с чаша шампанско, а след това си спомниха и за първата брачна целувка.

„Младоженците” бяха приветствани от заместник-кмета Григор Минков. „Преди половин век вие сте тръгнали по общия си път като двама души, а сега сте едно цяло. Бъдете здрави и запазете завинаги огъня в семейното огнище. Честит празник!“, поздрави юбилярите Григор Минков.

Заместник-кметът връчи поздравителни адреси от името на кмета на общината инж. Добромир Добрев, удостоверения и цветя на семействата. „Носете в душата си съкровищница от зрънца любов и доброта, вяра и надежда, прошка и смирение и ги дарявайте на деца и внуци. Да пият с шепи от вашия семеен опит, да черпят мъдрост и сила“, се казва в поздравителния адрес на инж. Добрев до юбилярите.

113 са двойките, които са сключили брак в общината през 1972 г. 74 от семействата живеят в Горна Оряховица, а 39 са от останалите населени места.

Екип „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *