Бъдещи лаборанти проследиха ферментацията на 6 вида вино в Ялово

Ученици от 11 клас на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ посетиха винарната в Ялово, където проследиха процеса по ферментация на шест вида вино. Възпитаниците на училището се обучават за лаборанти, а процесът на производство в реални условия е част от задължителната им програма по технологията на производство на храни и напитки.

Учениците бяха посрещнати от главния технолог на винарната инж. Димитър Димов. Той им представи работата на различни машини и съоръжения като подробно описа технологиите за производство на различните вина.

В двора учениците видяха обикновена ръчна преса за грозде, хоризонтална механична преса, а в цеха се докоснаха до модерната вертикална преса.  Те посетиха и избата, където отлежава виното, за да придобие характерните си вкусови качества.

Най-интересна за възпитаниците на гимназията обаче беше лабораторията, където се запознаха с възможностите на съвременните изследвания при показателите на гроздовия сок, степента на ферментация и остатъчните продукти. Те се убедиха, че  с помощта на  спектрофотометър изследването на различни проби вино трае само 15 минути.

Обиколката на учениците във винарната завърши с пълни кристални чаши, в които обаче имаше полезен сок от ябълки.

 

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *