Бебе с тегло 680 грама се роди в търновската болница

БЛИЗО 900 СА РОДЕНИТЕ БЕБЕТА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТ НАЧАЛОТО НА 2022 Г. ДО МОМЕНТА, съобщиха за „Борба“ от клиниката. Превес имат момичетата над момчетата. От общия брой деца преждевременно появилите се на бял свят са 97 пеленачета, което обуславя 10,9% недоносени. Показателят за търновската болница е по-малък спрямо този на национално ниво, който възлиза на 12%.

Бебето рекордьор по екстремно ниско тегло е момче, родено през ноември. Мъникът тежал едва 680 грама. Съгласно медицинските стандарти пеленачето е изпратено в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Освен него още три деца са се родили с тегло под 1000 грама и също са транспортирани в Плевен.

В Отделението по неонатология разполагат с 11 кувьоза и едно термолегло. Дежурства дават четирима лекари, двама специализанти и 12 акушерки. От лечебното заведение отчитат недостиг на медици в звеното.

Специалистите от бебешката реанимация имат богат опит в грижата за недоносени и следват препоръките на Световната здравна организация за насърчаване към майчината кенгуру грижа. Наред с много други ползи от контакта кожа до кожа това помага и облекчава трудностите в кърменето.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *