От „Демократична България“ канят на мълчалив протест срещу насилието над жени

Това не е политическо събитие, но без политическа намеса проблемът няма да се реши

 

От „Демократична България“ ви каним заедно да отбележим с мълчалив протест във Велико Търново международния ден за премахване на насилието над жени. Заповядайте в 18:00 часа пред Съдебната палата този петък, 25 ноември, да изразим съпричастността си с жертвите на домашно насилие, да им вдъхнем кураж, да изискаме от институциите адекватна реакция.

Според данни, събрани от новосъздадена организация в МВР и споделени от “Феминистки мобилизации”, жертвите на домашно насилие в България от началото на годината до май са 1738. Сред тях жените са 1194, а децата – 409.  И това са само тези, дръзнали да подадат сигнал.

Най-малко 19 са убитите жени до момента за 2022 година според http://spasena.org/bg/media_monitoring

Разрушени животи, травмирани деца, по неволя станали свидетели на насилието у дома, оглушали съседи и роднини – такава е реалността днес, през 2022 година, в европейска България. Това не е политическо събитие, но без политическа намеса проблемът няма да се реши.

През последната година екипът на Надежда Йорданова, министър на правосъдието от декември 2021 г. до август 2022 г., работи усилено по тази тема. “Демократична България” внесе проект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, който предвижда осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица.

Улеснява се достъпът до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличават се мерките за защита, които могат да се налагат от компетентните органи.

Целия законопроект може да видите тук: https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/164301. Във Велико Търново планираме и среща с Надежда Йорданова и експерти в борбата с насилието над жени, на която да обсъдим законопроекта, добрите практики в Европа и реалната ситуация в България. Датата и мястото ще обявим скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *