Полицаи от Велико Търново участваха в залавянето на шеф на ТЕЛК, приел подкуп от 400 лeва

На територията на Габрово на 16 ноември служители на териториалните структури на ГДБОП във Велико Търново и на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) в Габрово, под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Габрово, проведоха съвместни действия за пресичане на незаконна дейност на длъжностни лица при издаване на експертни решения на ТЕЛК.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 301, ал. 1 от НК.
За срок до 24 часа по ЗМВР са задържани две лица – председател на ТЕЛК към МБАЛ-град Габрово, приел дар – сумата от 400 лева, която не му се следва, за това, че е извършил действие по служба – издаване на експертно решение на ТЕЛК и служител на картотека към ТЕЛК-Габрово.
При извършените претърсвания в работни и жилищни помещения са открити и иззети парични средства и медицинска документация.
В рамките на оперативните и издирвателни действия са установени множество лица, които са разпитани в качеството на свидетели.
Длъжностното лице, приело паричните средства, е привлечено в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 301 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 хил. лв.
В Окръжен съд – Габрово е внесено искане за отстраняване на лицето от заеманата длъжност на основание чл.69 ал.1 от НПК.
Работата по случая продължава.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *