Събарят бившето Сержантско училище във Велико Търново, ще става паркинг за електробуси

Близо 1 млн. е инвестицията на Общината, парите осигурени по европроект

 

Започна събарянето на сградите в бившето Сержантско училище в старата столица, провери на място екип на „Борба“. Обектите в западната част на терена вече се разрушават. Съборена е и оградата, за да могат да влизат тежките машини.

Общо три от старите сгради ще бъдат изцяло премахнати, за да се отвори достатъчно място за изграждането на буферния паркинг за туристи. В историята остават пансионът, лятната столова с кухня и КПП-то на Сержантското училище. Още през лятото от Общинска администрация аргументираха събарянето с твърдението, че сградите са напълно негодни и амортизирани.

Изграждането на паркинга е част големия проект „Интегриран градски транспорт на Велико Търново“. За обекта има издадено разрешително за строеж. До момента все още не е избран изпълнител, затова Общината преди дни обяви поредната обществена поръчка. Победителят в първия конкурс – фирма „Мистрал 7“, се отказа заради високите цени на строителните материали и договорът между нея и Общината бе прекратен на 21 декември 2021 г. Със свое решение Общинският съвет завиши прогнозната стойност на поръчката и тя вече е 767 454,50 лв. без ДДС.

Сградите в Сержантското училище остават в миналото.

Средствата са осигурени от ЕС по програма „Региони в растеж“, а изграждането на буферния паркинг цели да облекчи трафика на туристическия поток към централната част на Велико Търново и да стимулира използването на градски транспорт.

Той ще бъде разположен на площ от над 6200 кв. м. Ще има навес за 4 електробуса, паркоместа за 10 туристически автобуса и 102 места за леки автомобили. Зоната, предвидена за паркинг на автобуси, както и тази за леки пътни превозни средства ще бъде асфалтирана. Ще бъдат поставени нови настилки, бордюри, тротоари и повърхностно отводняване, които ще бъдат съобразени с вертикалната планировка и предвиденото натоварване от автобуси и автомобили. Към площадката на паркинга ще се прокара водопровод, предвижда се и цялостна канализация.

На мястото на руините ще трябва да се изгради паркинг.

Предвижда се районът да бъде с ново улично осветление, като кабелите за захранването ще бъдат положени под земята. Ще има и видеонаблюдение за по-голяма сигурност на паркираните превозни средства.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Събарят бившето Сержантско училище във Велико Търново, ще става паркинг за електробуси

 • 23.11.2022 в 20:26
  Permalink

  Безумно!Идваш във В.Търново за първи път и те закарват на гробищата.Но нали това е училището на кмета- могат да сложат и информационна табела от къде е тръгнал.

  Отговор
 • 23.11.2022 в 20:34
  Permalink

  Градили ли сте че да събаряте ЕвроБоклуци Да Живее България

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *