В Долна Липница страдат от безводие, проблемът е от 60 г.

Протестно писмо от жители на павликенското село Долна Липница заради системно безводие бе изпратено до „Борба“. Проблемът е с близо 60-годишна давност и може да бъде решен, като се потърси нов източник на животворната течност. Такъв, за щастие на местните, има в близост. Мястото е известно и като „Новата чешма“, но за да се използва, е нужно изследване, както и почистване на каптажа. Това обаче така и не става въпреки множеството сигнали на липничани до Община Павликени, областния управител и Министерския съвет. Според тях институциите „бездействат“ и „неглижират“ проблема, от който зависи и качеството им на живот. Чрез „Борба“ хората настояха Областна администрация да обясни какво точно се случва, защо се бавят конкретните действия по проблема и как може да бъде решен. Губернаторът инж. Георги Гугучков и екипът му реагираха светкавично и дадоха разяснения, което е достатъчно основание да се смята, че безводието в Долна Липница ще остане в миналото, стига институциите да си подадат ръка.

 

Жители на селото: „Газим вода, а ходим жадни“

 

Драга редакция, пиша ви, тъй като отчасти сте запознати в водният проблем в община Павликени и в частност в село Долна Липница. На 9.09.2022 година изпратих жалба до много инстанции, от които зависи решаването на проблема. Към днешна дата почти нищо не е направено, като изключим, че санитарните зони бяха окосени и оградени. Изпратената на място комисия от областния управител излезе със становище, че за трайното решаване на проблема трябва да се смени старият водопровод, който е на повече от 60 години, и да се търсят нови водоизточници. Комисията смята, че това е от компетенцията на Община Павликени, и даде срок на кмета 14 дни, за да докладва на областния управител какви мерки и в какви срокове ще предприеме. На нас, като жалбоподатели и присъствали на заседанието на комисията, не ни беше изпратен протоколът от заседанието на комисията. В отделен имейл ни бе даден отговор от областния управител г-н Георги Гугучков, че е настоял кметът на община Павликени да каже какви мерки ще предприеме и в какви срокове, за да се започне с присъединяването на каптаж, известен на жителите на селото като „Новата чешма“. Пред всички от комисията представителите на Община Павликени заявиха след телефонен разговор „с някого“, че кметството се ангажира да вземе проба от сурова вода от водоизточника и да заплати за изследването 183 лв. Уговорката бе това да стане още в началото на следващата седмица, като първо трябваше да се изчисти каптажът на водоизточника.

До ден днешен това не се случва.

На всички ни е ясно, че смяна на тръбите в населените места може да стане при работещо правителство и парламент и планирани средства, но недоумяваме защо е бездействието на Община Павликени за започване на процедурите по присъединяване на нови водоизточници. На 24.10.2022 г. получихме и становището на КЕВР по проблема. От приемната на Министерския съвет на 4.11.2022 и на 28.10.2022 година отговор до момента няма. МРРБ не изпълнява сроковете, в които трябва да отговори на жалбата на хората от едно българско село, които към настоящия момент „вода газят, жадни ходят“. Вероятно ще трябва да подадем жалба и до прокуратурата и до комисията по правата на човека в Европейския съюз с искане за пълна проверка на действията и бездействията на държавните органи, тъй като това, което се случва, е безобразие. В момента селото също е селото е на режим, като водата в чешмите варира и променя дебита си, но около 10 часа спира. Нищо реално не е направено за подобряване на положението в Долна Липница. При някои села наистина няма такава възможност. При нас има, но държавата нехае. ВиК свърши своята работа. Това, което трябва да започне да върши държавата в лицето на Община Павликени, както се вижда, не се прави. Пълно мълчание и бездействие и от МРРБ.


Областна администрация:

„Водопреносната мрежа е общинска, може да се оправи с общински пари или по проект“

 

По повод сигнала на господата Ивайло Иванов и Димитър Георгиев за проблема с водоснабдяването на село Долна Липница областният управител е предприел всички законови изисквания и действия в рамките на своите правомощия и компетентност.

Нещо повече, видно от хронологията, областният управител и екипа му са проявили съпричастност и ангажираност, за което жалбоподателите дори на няколко пъти са изразили своята писмена благодарност.

На 8.09.2022 г. в Областна администрация постъпва писмо от приемната на Министерски съвет, с което е изпратен сигнала на двамата граждани. На 14.09.2022 г. със своя заповед областният управител създава работна група, която да извърши проверка на място. Тя е председателствана от заместник областния управител Станислав Николов и в нея влизат двама представители на Областна администрация, представител на Община Павликени, „ВиК Йовковци“, ОД на МВР, РЗИ, кметство Долна Липница и Асоциацията по ВиК. На същия ден за създаването й са уведомени кметовете на община Павликени и село Долна Липница, управителят на „ВиК Йовковци“ и директорите на ОД на МВР и РЗИ. На 15.09. 2022 г. в знак на съпричастност към проблема областният управител дори кани на проверката да присъстват самите жалбоподатели.

Работната група прави оглед на 23.09.2022 г. в присъствието на господата Ивайло Иванов и Димитър Георгиев и съставя протокол от пет точки с констатация за проблема и нужните оттук нататък действия, които са в компетенциите на Община Павликени. Претенцията на жалбоподателите че не са получили копие от протокола не са основателни, тъй като те не са членове на комисията. На 4.10.2022 г. господата Иванов и Георгиев получават имейл от областния управител, който съдържа фактическата част от протокола, а самият протокол е изпратен на кметовете на Павликени и Долна Липница, на управителя на „ВиК Йовковци“, на директорите на ОД на МВР и РЗИ. На същата дата жалбоподателите връщат имейл на областния управител с благодарност за отговора и с желание да бъдат информирани в какви срокове ще стартират процедурите, след като кметът на община Павликени информира областния управител за това. На 6.10.2022 г. областният управител изпраща до началник-отдела на Министерски съвет копия от заповедта за сформираната работна група и протокола от направения оглед. На 12 октомври РЗИ Велико Търново уведомява областния управител за резултатите от проверката на водната проба, взета от водопроводната мрежа на село Долна Липница.

По претенциите на жалбоподателите, че кметът на Павликени не е спазил 14-дневния срок, който е започнал да тече на 4.10.2022 г., да информира институциите за мерките, които ще предприеме по отстраняване на проблема с водоподаването, областният управител изпраща уведомително писмо.

След изготвянето на протокола и изпращането му на институциите е последвала среща между кмета на община Павликени и управителя на „ВиК Йовковци”. На нея са коментирани възможностите за частична подмяна на компрометираната водопроводна мрежа на с. Долна Липница съобразно инвестиционната програма на водния оператор.

Водопроводната мрежа е собственост на общината. Тя е предоставена за експлоатация, поддръжка и ремонт на „ВиК Йовковци”. В много от населените места мрежата е силно компрометирана и не е по силите на дружеството да се извърши цялостната й подмяна. Това може да стане чрез кандидатстване за финансиране или по ОП „Околна среда” и ПУДООС, или чрез собствени средства, или чрез целева субсидия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

One thought on “В Долна Липница страдат от безводие, проблемът е от 60 г.

  • 28.11.2022 в 0:44
    Permalink

    Нещата стават все по-зле. Малките на гилотината и в плен на мизерията, големите на Малдивите, Карибите или на нови избори, а народа…. За него мислят, само в предизборните кампании…. Така да се каже „светлина в тунела никава. Вода в тръбите също“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *