Балет „Калина” – Горна Оряховица, получи награда за колектив с най-високи резултати в конкурса „България танцува”

С награда за колектив, 4 първи, 3 втори и 1 трето място за солистите на балет „Калина“ се завърнаха младите танцьори от завършилия преди дни национален танцов конкурс в Димитровград „България танцува“. А Габриела Мерджанова спечели национална стипендия по програмата на Министерството на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби.

В тридневната надпревара участваха над 1200 танцьори от 42 формации в България в 48 състезателни категории и три танцови стила – класически балет, характерни и съвременни танци. Престижно жури с международно участие определи най-добрите изпълнения.

Отборът на балет „Калина” при Народно читалище „Напредък-1869” в Горна Оряховица – Йоана Василева, Каролина Боева, Дария Стайкова, Даяна Миладинова, Вивиан Бонева и Габриела Мерджанова, представиха десет хореографии в стиловете съвременни и характерни танци, които бяха високо оценени с 4 първи, 3 втори и 1 трето място.

С всички изпълнения момичетата показаха стил и високо качество. Шестте хореографии в стил съвременни танци са поставени от талантливия Денислав Иванов и останалите четири хореографии в стил етно са дело на Калина Кръстева. Всички представени хореографии се отличаваха с новаторство и много мисъл.

„Много се гордеем с Габриела Мерджанова, която спечели национална стипендия по програмата на Министерството на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби. Габи се пребори с конкуренция от 60 момичета и момчета от нейната възрастова група. Това е огромен успех за нея, за балет „Калина“ и разбира се, за нейния хореограф Денислав Иванов“, разказва с гордост Калинка Генова.

Повод за радост и гордост е, че отборът на балет „Калина” бе класиран на трето място в цялото състезание и получи парична награда за колектив с най-високи резултати в конкурса.

Благодарности читалището отправя към Денислав Иванов – личен треньор на Йоана Василева, Каролина Боева, Дария Стайкова, Даяна Миладинова, Вивиан Бонева и Габриела Мерджанова. Както и към Миа Момъкова, Габриела Мерджанова и Росиана Токмакчиева, които неуморно тренират и работят с талантливите изпълнители на балета.

Усилена подготовка и разучаване на нови хореографии предстои за всички солисти на балет „Калина” за участието им в Световното първенство в Брага, Португалия, през 2023 г.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *