Фотографът Генчо Петков представи виртуалния тур „Самоводска чаршия – вековни традиции“

Виртуалната разходка на Самоводската чаршия вече е възможна благодарение на проекта на известния търновски фотограф Генчо Петков. „Самоводската чаршия – вековни традиции”, финансиран от Национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”, бе представен на търновската общественост от автора в читалнята на РБ „П. Р. Славейков“. С този виртуален тур емблематичната част на старата столица се сдобива за първи път със сайт, който да я рекламира. Проектът е публикуван официално на адрес aek.charshiata.com и е достъпен за всички. Той най-пълно представя традициите и занаятите с акцент върху хората, които творят в ателиетата и работилниците. На представянето присъстваха занаятчии от чаршията начело с председателя на сдружението „Самоводска чаршия“ Красимир Сивов, зам.-кмета Нейко Генчев и управителя на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. В хода на последвалата дискусия се роди идеята да се създаде „Виртуално Търново“ – поредица от сайтове за старата столица.

В структурата на виртуалния тур обектите са разделени на работилници и търговски обекти, като самостоятелно и подробно е представен ханът „Хаджи Николи“. Във видеото е включен и покойният Едмънд Бек, който инвестира милиони долари, за да бъде съхранена сградата, строена от Колю Фичето. „Основното във виртуалния тур си остават 22-те работилници, представени са майсторите занаятчии, как работят и техните продукти с цялото им многообразие. Видеата са сравнително кратки, за да не бъде поставено на изпитание търпението на тези, които разглеждат. Добавен е и кратък 360-градусов видеотур на улиците на чаршията, за да се добие цялостна представа от по-голяма височина, тъй като е снимано с дрон. Панорамите са 162, а снимките са над 500, включително от празника „Нощ на Самоводската чаршия“, обясни за в. „Борба“ фотографът.

Има и допълнителна опция – двуезичен четец разказвач, за да се създаде удобство за хората с нарушено зрение, на които им е трудно да се справят с дребния шрифт.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *