Как да научим децата да ядат повече зеленчуци  

Учени откриха, че като слагаме повече зеленчуци в чинията на децата, ние можем да ги накараме да следват по-здравословен режим на хранене. По-големите порции зеленчуци карат децата да изяждат средно 68 процента повече от тях (допълнително 21 грама на ден). Това показва 4-седмичен експеримент, в който са взели участие 67 деца на възраст от 3 до 5 години.

Изследователският екип е използвал броколи и царевица като тестови зеленчуци и е удвоил сервираните порции – от 60 на 120 г, за да види дали това би променило хранителния навик на децата.

„Увеличението, което наблюдавахме, е равно на около 1/3 от една порция, или на 12 процента от препоръчителния ежедневен прием за млади деца ​- казва експертът по храненето Ханим Диктас от щатския университет в Пенсилвания. -Тази стратегия може да е полезна за родители, болногледачи или учители, които се опитват да окуражат децата да ядат препоръчителното количество зеленчуци за деня.“

Подобен ефект се наблюдава и при възрастните, но нещата не се свеждат само до това да изсипем повече зеленчуци върху всяко ястие. Видът на зеленчуците, храните, с които се сервират, както и това дали тяхното количество се увеличава или не, също е от значение.

„Избрахме храни, които като цяло се харесват, но същевременно не са любими на децата ​- казва Барбара Ролс, която се занимава с науката за храните и която също е от щатския университет на Пенсилвания. – Така например, ако сервирате зеленчуци заедно с пилешки хапки, вероятно ще се разочаровате.“

Източник: Марица

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *