С 15 000 лв. Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ ще подпомага хор „Янко Мустаков“

През май тази година екип на първото читалище в България разработи и впоследствие спечели проект по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на Национален фонд „Култура“. Проектът носи името „Пей с нас“ и е одобрен за финансиране в пълния размер на заложената в бюджета на проекта сума, а именно 14 999,47 лв. Целта на проекта е да подпомогне и възстанови дейността на Първи български хор „Янко Мустаков“, пострадала от пандемичната обстановка, както и да популяризира българските традиции в многогласното пеене на наши и чуждестранни сцени. За изпълнението на тази цел първият хор в България подготви да поднесе на публиката няколко концерта с разнообразен репертоар, посветени на годишнини от рождението и смъртта на бележити българи като Димитър Шишманов, Александър Шишманов, Йордан Николов, на основателя и патрон на първия хор в България Янко Мустаков, както и на 155-годишнината на хора, която се навършва през 2023 година.

Отпуснатата от Национален фонд „Култура“ сума се разходва целево за покриване на разходите по транспорта от Свищов до Дурас, Албания, и обратно, където Първият български хор „Янко Мустаков“ с диригент Елизабет Людмилова изнесе и първия от заложените в проекта концерти на 12 септември тази година. Пред чуждестранната публика беше представен богат репертоар от обработен фолклор, спиричуъл, поп, католически меси и мюзикъл, чиято цел беше да представи българските традиции в многогласното пеене като нематериална културна ценност.

Останалата част от отпуснатата сума е за изработването на нови летни и зимни сценични облекла за хористите от Първи български хор „Янко Мустаков“, необходими за обновяване блясъка и запазване на достолепието на тази вековна институция, съществуваща под юрисдикцията на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, Свищов.

 

По информация на „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *