Леденик става квартал на Велико Търново и получава 2 млн. от сделка за соларна централа

Четирилентов път и голям логистичен парк разполагат между старата столица и Малки чифлик

 

2 МЛН. ЛВ. ПОЛУЧАВА ЛЕДЕНИК ОТ СДЕЛКАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА 270 ДКА СОЛАРЕН ПАРК КРАЙ СЕЛОТО ВЪРХУ ПУСТЕЕЩИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ. С решение на Общинския съвет частната компания „ВЕИ ИГ“ ще плати близо 6 млн. лв. отстъпено право на строеж на Общината, за да реализира проекта си. По правило 30% от сумата отива директно за населеното място, в което се намира имотът – предмет на сделката, а парите могат да се вложат в инфраструктура и облагородяване. В района се оформя и голям Технологичен парк, който ще се простира от подстанцията и новия завод на „Екстрапак“ до района на Момин сбор, където е предвидено да мине и новата магистрала Русе – Велико Търново, обобщи кметът инж. Даниел Панов. Според него част от общинските съветници гласували „напук“ срещу парка, визирайки групите на БСП и ДБ, които не подкрепиха предложението. Де факто още на предишното заседание строителството на слънчевата централа бе одобрено от местния парламент, но областният управител инж. Георги Гугучков го върна за ново разглеждане, защото това е трябвало да стане с 25, а не с 19 гласа – обикновено мнозинство. За тази сесия от Общинска администрация обаче промениха текста на предложението и така вече подкрепата успя да се вмести в минимума от 19 гласа, като в крайна сметка събра 24 от присъстващите.

ЛЕДЕНИК ВЕЧЕ Е КВАРТАЛ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. С ТАЗИ ИНВЕСТИЦИЯ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ИМОТИТЕ. В далечното минало Търново е било само до сегашния грандхотел „Янтра“, през Възраждането е стигал до пощата, в по-ново време – до съда, а в най-ново – до „Бузлуджа“ и „Чолаковци“. Градът е растял върху земеделски земи, реално сега Леденик е свързан с Велико Търново и съвсем скоро ще стане негов квартал, обобщи ситуацията арх. Драгомир Йосифов.

„Не виждам кой би бил срещу екологично чиста инвестиция, при която едно населено място ще се развие и ще получи 2 млн. за нови улици“, каза и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, обръщайки се срещу колегата си от опозицията Димитър Чолаков, който бе един от неподкрепилите. Социалистът пък му опонира, че гласувал против, защото научил от пресата какво ще се прави и все още в селото нямало обществено обсъждане.

„Аз съм от Никюп и преди 100 г., когато се е решавало откъде да мине железницата, някои местни умове, загрижени за селото, са били против да е близо, защото шумът щял да плаши добитъка. Заради това местните хора ходехме по 8 км, за да стигнем до линията и да се придвижим до Горна или Търново“, атакува опозиционерите и Мирослав Трифонов от групата на ГЕРБ-СДС.

Стилян НАЙДЕНОВ

11 thoughts on “Леденик става квартал на Велико Търново и получава 2 млн. от сделка за соларна централа

 • 24.11.2022 в 16:40
  Permalink

  То и небостъргачи щеше да има в новия център?

  Отговор
 • 24.11.2022 в 18:54
  Permalink

  Разширява се градът. Много селяни дойдоха, ще стане мегаполис. 🙂

  Отговор
  • 26.11.2022 в 18:34
   Permalink

   Щом имате претенции,че сте граждани дръжте се като такива!Провинциален град,застроен до неузнаваемост,мръсен,с криви боляри мислещи се за велики.Не се научихте нито да говорите правилно,нито да карате коли,нищо!

   Отговор
   • 28.11.2022 в 14:09
    Permalink

    Стойте си на село. Културни били

  • 27.11.2022 в 2:33
   Permalink

   Да бе вие с***те със извинение дето намерите пък после селяните сме виновни !!!може да сме от село ама сме културни !!!!

   Отговор
 • 24.11.2022 в 20:04
  Permalink

  това е много добре! Значи и Козлуджа ще влезе в регулация.А ако някой иска да си купи половин декар терен на Козлуджа,почти без пари,защото аз съм на зор с парите-моля,телефон за връзка 09888 21 646,от собственик,без посредници

  Отговор
 • 25.11.2022 в 5:51
  Permalink

  А село Шемшево квартал на Леденик,а тунела под Арбанаси кога,хайде изборите за кмет наближават,вадете старите пректи

  Отговор
 • 25.11.2022 в 9:36
  Permalink

  Глупости. Мястото на пътя от Русе не трябва да е там, а източно от Велико Търново.Ветровете са западни и замърсяването ще засегне града. Трасето е по дълго с четиридесет км.

  Отговор
 • 25.11.2022 в 17:55
  Permalink

  Много по-добре да се разширява по този начин, а не чрез натъпкване (имплантиране) на още 100 блока в невъзможното пространство между съществуващите.

  Отговор
 • 27.11.2022 в 8:22
  Permalink

  Става дрън Дрън. Извади решения на общинският съвет. Или е удобно да пишеш каквото ти кажат?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *