Мълчалив протест срещу насилието над жени ще се проведе в старата столица

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ЗАЯВИ СВОЯТА СЪПРИЧАСТНОСТ С ЖЕРТВИТЕ И ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ ЖЕНИ. В петък точно в 18:00 ч. пред сградата на Съдебната палата ще се състои мълчалив протест, целящ да насочи вниманието на обществото и властимащите към опциите за решаване на проблема. Акцията се организира по повод Световния ден за елиминиране на насилието над жени – 25 ноември.

Инициатор на проявата е местната организация на „Демократична България“, като изрично се уточнява, че протестът не е с политическа насоченост, но без политическа намеса жертвите ще продължават да се увеличават.

Липсва национален регистър на жените, пострадали от домашно насилие, затова и трудно може да се обобщи каква част от представителките на нежния пол живеят във всекидневна агресия от половинките си. По данни на полицията сигналите от началото на 2022 г. до май са близо 1750.

В старата столица функционира Кризисен център, в който се осигурява подслон и подкрепа на жертвите. От 5 месеца такова социално заведение функционира и в Горна Оряховица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *