Неправилната стойка на тялото застрашава общото здраве на човека

Час при доктора

 

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ще ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и много други. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл [email protected]

 

Получихме запитване от наши читатели относно методи за облекчаване на ставни болки, които не са свързани с приема на медикаменти. Хората пожелаха да ги запознаем с модерни способи, тъй като вече са прибягвали до всички утвърдени подходи, но страданията не отминават, а за сметка на това натоварват черния си дроб с лекарства. Други читатели пък поискаха да научат повече за иновативни диагностични методи, чрез които може да се направи скрининг на общото здраве. Удовлетворяваме запитванията в една обща тема, посветена на новата медицинска наука – постурология.


Неправилната стойка на тялото застрашава общото здраве на човека

 

Д-р Мариета Мандова и д-р Деница Радова (от ляво надясно)

АНАЛИЗЪТ НА СТОЙКАТА НА ТЯЛОТО ЛЕЖИ В ОСНОВАТА НА НОВАТА МЕДИЦИНСКА НАУКА ПОСТУРОЛОГИЯ. Малцина са специалистите у нас, които практикуват метода, а само преди седмица те се събраха на първа национална конференция в старата столица. Там бяха представени любопитни случаи и подходи в диагностицирането и лечението. Специално за „Борба“ д-р Мариета Мандова и д-р Деница Радова споделиха как протича прегледът, възможностите за преодоляване на различните страдания и кои пациенти са подходящи за повлияване със способа.

Основната философия на метода не е да търси идеалната изправена стойка, а тази, която е най-удобна и възможна за конкретния човек.

Науката обединява знания и достижения на няколко медицински специалности – неврология, офталмология, ортопедия, физиотерапия, стоматология. Има огромна полза при състояния, които не са диагностицирани, а в същото време са съпроводени с болков синдром.

„Чрез постурологичен преглед може да се установи проблемът в организма. Има няколко входа за промяна в стойката – очите, вестибуларният апарат, долночелюстната става и стъпалата. Важен е балансът между тези органи и системи, а когато при някои от тях настъпи нефизиологична промяна, това се отразява по всичките „етажи“ на тялото. Човек е една цялостна система и отклоненията рефлектират от едно място в друго“, посочи д-р Мандова.

Самият преглед продължава от 60 до 90 минути, включва снемане на анамнеза и наблюдение на тялото в анфас и в профил. Пациентът изпълнява специални команди, а на база на изпълнението им постурологът прави изводи за състоянието му.

„Това е една профилактична дисциплина, подобно на ирисодиагностиката, пулсодиагностиката и т.н. Още преди да са настъпили сериозни проблеми, ние можем да констатираме къде започват и как да се предотвратят. Набляга се на това организмът сам да се възстанови. Въздействаме върху проблемното място и чрез компенсаторните възможности на тялото човекът преодолява проблема“, увери лекарката.

За постурологичен анализ са най-подходящи пациенти с хронични болки в гърба, кръста, шията или коленете, проблеми с долночелюстната става, захапката или липсващи зъби, нарушения в зрението, болки в ходилата, някои хронични заболявания и други. Способът не се препоръчва за пациенти със скорошни травми и хирургични интервенции, остри възпалителни и инфекциозни заболявания и тумори.

ПАЦИЕНТЪТ ИМА ЦЕНТРАЛНА РОЛЯ КАКТО В ДИАГНОСТИКАТА, ТАКА И В ЛЕЧЕНИЕТО. Терапията не включва предписване на медикаменти, а назначаване на упражнения в домашни условия.

„В зависимост от проблема още на първата седмица можем да видим резултат от лечението. Това обаче зависи от ангажираността на пациента, който трябва стриктно да изпълнява предписаните упражнения. Това са мускулни упражнения за очите, долночелюстната става, за цялото тяло и стъпалата. Правят се по схема, повтарят се по 6 пъти всеки ден в продължение на 21 дни. Толкова време е необходимо, за да се създаде новата връзка в мозъка“, сподели д-р Деница Радова.

Двете специалистки твърдят, че методът е изключително ефективен при деца. Малчуганите се повлияват много бързо и резултатите са мигновени. Може да се приложи при плоскостъпие, тикове на очите в резултат на продължително взиране в екрани на смартустройства и т.н.

Отскоро се прилагат и нанотехнологии, които също носят облекчение на страданията.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Неправилната стойка на тялото застрашава общото здраве на човека

  • 24.11.2022 в 13:35
    Permalink

    Най подходяща е ставната гимнастика на Норбеков , и стретчинга/ разтягане/, ходене пеша, приемане на сок от глави целина.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *