Обичайната пушаческа кашлица може да алармира за хронична обструктивна белодробна болест

ХРОНИЧНАТА ОБСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ (ХОББ) Е ТРЕТАТА ВОДЕЩА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТНОСТ В СВЕТА, АЛАРМИРАТ ОТ РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На база на българските статистики става ясно, че заболяването у нас обхваща над 10 процента от населението над 40 години. Изнасянето на данните е по повод Световния ден за борба с ХОББ.

Най-често срещаните симптоми са наличие на хронична кашлица със или без отделяне на храчки, затруднено дишане, придружено с бърза умора. В повече случаи хората смятат, че това са оплаквания в резултат на продължително тютюнопушене, и не обръщат внимание на опасните сигнали на тялото.

Диагнозата се потвърждава чрез функционално изследване на дишането – т.нар. спирометрия. За съжаление, болните се обръщат към лекар едва след като заболяването е прогресирало и вече изпитват затруднения в извършването на нормални ежедневни дейности. Влошаването на здравето при хората с хронична обструктивна белодробна болест се дължи на намаления въздушен поток в дихателните пътища.

Главният рисков фактор за заболяването остава употребата на цигари. Негативно влияние оказват също замърсяването на въздуха и честите респираторни инфекции.

Тежките пристъпи на заболяването могат да бъдат животозастрашаващи и налагат спешна хоспитализация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: simptomi.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *