Великотърновски ученици проектираха къщи на мечтите в Португалия

Запознаха се с културното наследство на Порто и Лисабон

 

11 ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ се завърнаха от двуседмична практика в португалския град Брага. Там възпитаниците на училището работиха в реални условия, а задачата им беше да предложат къща на мечтите на даден клиент. Учениците бяха придружавани от своя учител Пламен Стоянов, а посещението им се осъществи по програма „Еразъм+“ „BIM в строителството”.

Учениците от Велико Търново работиха в реални условия и с различни възложители – музикант, треньор, както и семейство с тризнаци. Всички заедно се забавляваха и добавиха към работните си проекти и щипка българска традиция в покривите и градините. Бъдещите архитекти и дизайнери изпълняваха старателно задачите си и за финал презентираха своите проекти на английски, с което заслужиха отлични оценки от ръководителката арх. Виейра.

Част от работния процес на великотърновските ученици.

За доброто си представяне учениците получиха сертификати. По време на престоя си в Португалия те посетиха обект, който имаха за задача да начертаят с AutoCAD. Възпитаниците на великотърновското училище се запознаха със забележителностите и опазването на културното наследство на Португалия в Лисабон и Порто. Те посетиха и бароковия комплекс Бом Жезуш, получавайки възможност да се докоснат до миналото и бъдещето на зелената идея.

„Без съмнение новите умения ще са от полза за бъдещия професионален живот на учениците. Проектирането в съвременния свят изисква екипност, компютърни умения, усет за очакванията на клиента и познаване на всички новости в бранша. Професиите, за които се подготвят те, предполагат мобилност, много знания и умения, а новият свят изисква преподавателите да ги подготвят за това“, споделят от училището.

Българската група получи сертификати в Португалия.

По тази причина 5 преподаватели по професионална подготовка проведоха работни посещения във водещи фирми за реставрация, където успяха да обменят добри практики и да се запознаят с нов патент за откриване на пластове и изолиране на елементи, използвани през различните векове. Запознаха се с елементите на BIM проектирането в Португалия и възможността за създаване на мултитаск задачи.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *