Най-вкусна туршия и най-люта ракия ще избират в Златарица

След две години затишие в Златарица отново ще е весело и вкусно, защото среща си дават най-добрата комбинация за истинско българско настроение – ракията и туршията. За 13-и път Общината и читалище „Развитие – 1885“ организират Ден на народните храни, а в центъра на събитието са конкурсите за най-вкусна туршия и най-люта ракия. Празникът е на 26 ноември от 10 часа в зала „България“ в центъра на Златарица.

Над 22-ма участници вече са представили на организаторите своите домашни туршии, майсторите на ракията са 16, но някои от тях са донесли по няколко мостри, разказва за „Борба“ Мария Павлова, младши експерт „Търговия, туризъм и култура“ в Община Златарица. Повечето са читалищни дейци от общината, които и чувстват като свое призвание да пазят народните традиции. Има заявено участие на 14 души от пенсионерския клуб „Будители“ в Шивачево, Сливенско. Пак от този край, от с. Стоил войвода, ентусиазирани жители ще подредят изложба с подправки, които ще бъдат пуснати в продажба.

„Туршиите са пъстри и цветни като есента и изглеждат вкусно. Преобладава царската туршия, но имаме и участник, който ще се надпреварва за първото място с туршия от кисели динчета.

Качествата на туршиите и ракиите ще оценява неутрално жури от Златарица, съставено най-вече от разбирачи. След дегустацията всички присъстващи на празника ще имат възможността да опитат от експонатите.

Предвидени са парични награди за призьорите и утешителни предметни за останалите участници. Ще има забавни игри за познавачи, които трябва да отгатнат какъв вид е ракията.

Прочутата Златаришка музика няма да свири, защото е ангажирана, но макар и импровизирано, Общината се е погрижила за настроението на всички. Така че, ако нямате други планове, заповядайте в събота в Златарица. Ще има ракия и туршия в изобилие, какво повече му трябва на човек.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. кметство Златарица, архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *