Студентка от Горна Оряховица спечели състезание за бъдещи дентални лекари

Представила случай на забравен отчупен връх на инструмент в зъб на пациентка

 

24-ГОДИШНАТА ПОЛИНА ПЕНЕВА ПРОСЛАВИ ГОРНА ОРЯХОВИЦА с участието си в националната надпревара за студенти по дентална медицина „Ендо конкурс“. Нашенката завоюва престижното първо място, като представи необичаен случай, с който се сблъскала по време на практиката си. Младата дама от железничарския град успя да спечели вниманието на журито, което я оценява със 116 точки от максимално възможни 120.

Полина е пети курс в Медицинския университет в София, а още като дете се ориентирала към професията на стоматолога. Била вдъхновена от зъболекаря, когото се налагало да посещава като малка, а най-голяма подкрепа за реализация получила от баща си.

Успоредно със следването тя работи и като асистент в дентална клиника в столицата. Черпи опит от един от най-големите специалисти в ендодонтията д-р Мирена Дойчинова.

Полина се включва в състезанието малко преди финала на крайния срок за кандидатстване. Била насърчена от нейни преподаватели и колеги. Казусът, с който се представила, бил част от обучението на петокурсниците във факултета. При Паолина дошла да търси помощ пациентка с оплаквания от зъбен мост. Специалната панорамна снимка на зъбите показала, че проблемът идва от необичайна находка. В един от каналите на седмия долен зъб имало отчупен връх на инструмент. В резултат на това се образувала тежка инфекция.

„Корените и каналите на зъба имаха много специфична анатомия и като цяло случаят беше нестандартен и голямо предизвикателство”, обяснява Паолина.

Наложило се ново лечение с изключително прецизни техники и похвати, професионални познания и добра изолация на зъба. За щастие, всичко приключило благополучно, а лечението е струвало скромна сума на пациентката.

Бъдещата стоматоложка планира да се завърне в Горна Оряховица след полагане на Хипократова клетва и да се грижи за оралното здраве на хората от родния й град.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *