У нас

Паметникът „Бузлуджа“ може да бъде отворен за посетители следващата година

Новата инициатива на фондация „Проект Бузлуджа“, която се занимава с дейности, насочени към отваряне и социализиране на едноименния монумент, се нарича „Отряд Бузлуджа“. Тя е свързана с набиране на доброволци от Казанлък и региона, които да се включат в каузата с различни дейности. Това съобщи пред журналисти председателят на фондацията арх. Дора Иванова по време на събитието „Коктейл с кауза“, състояло се в кафе-бар „Градини“. Дейностите по обезопасяване на паметника се очаква да приключат съвсем скоро преди настъпването на зимата, а от следващата година той ще може да бъде отворен за посетители, посочи още тя.

В „Отряд Бузлуджа“ може да се включи всеки, който иска да бъде съпричастен към дейността на фондацията. „Имаме конкретни задачи на терен, а всеки месец предстои да правим срещи като тази в Казанлък“, обясни тя и съобщи, че следващата сбирка ще бъде на 9 декември.

Арх. Иванова посочи още, че освен в дейностите на терен, доброволците могат да се включат и в дългосрочните цели и акции на фондацията. „Бихме искали да продължим неписаните истории за „Бузлуджа“, а има толкова много хора, които могат да разкажат от първо лице за паметника. Смятам, че всеки може да участва в тази инициатива“, коментира тя и подчерта, че популяризирането на каузата и развиването на мрежата от партньори също е много важно.

Арх. Дора Иванова изрази мнение, че извършените до момента дейности са една огромна стъпка напред за каузата на фондацията и благодари за подкрепата на Община Казанлък, Областната администрация в Стара Загора и Министерството на културата. „През последната година успяхме да опазим всички мозайки, да премахнем опасните отломки от покрива, да почистим сградата и да изградим вътре безопасни зони и пътеки. Предстои да бъде изграден информационен павилион, а в сградата ще има физически макет и видеопрожекции“, обясни тя. Иванова посочи, че това са само първите стъпки, а основната цел е монументът да бъде защитен изцяло и да се превърне в културен център за съвременно изкуство, музика и театър.

„Това е най-известната българска сграда в света и хора идват от цял свят, за да я видят. Всички, които се интересуват от архитектурата й, е важно да знаят и историческите факти за нея“, коментира Дора Иванова и напомни, че паметникът е построен с идеологическа цел. Тя подчерта,  че социализирането на монумента ще има голямо влияние върху развитието на туризма в региона и изрази надежда „Отряд Бузлуджа“ да се превърне в една активна група в града и региона, която да помогне за развитието на проекта. „Смятам, че от всеки един от нас зависи да променяме нещата към по-добро“, каза още тя.

Иванова обяви, че вече се работи и по следващия благотворителен фестивал “Open Buzludzha”, а инициативата „Коктейл с кауза“ в кафе-бар „Градини“ продължава до края на годината, а  един лев от стойността на всеки поръчан коктейл в заведението ще бъде даряван на фондация „Проект Бузлуджа“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *