ЕленаОбразование

150 години от посрещането на Иларион Макариополски честваха в Поликраище

150 години от посрещането на Иларион Макариополски отбелязаха в горнооряховското село Поликраище. Тържествата в чест на именития водач за църковна независимост по време на турското робство се проведоха в двора на храма „Св. великомъченица Марина“.

Там беше строен почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“. В честването участва и Военният духов оркестър, а  Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий проведе тържествена служба.

Сред официалните гости на празника бяха народните представители Димитър Николов и Людмила Илиева, както и кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

По време на тържеството бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност, а Иларион Макариополски беше удостоен с титлата „Почетен гражданин на Поликраище“. Тя беше връчена на инж. Дилян Млъзев, който отнесе грамотата в родния град на именития българин.

По време на тържеството бяха дадени отличия и на личности, допринесли за развитието на Поликраище. Едно от тях беше за началника на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов. Грамотата е на името на протойерей Никола Попгеоргиев и с благодарност за участието на курсантите в честването.

„Събитието е известно като „Завръщането на патриарха“, защото Иларион Макариополски е бил възприеман като водача на българския народ и като олицетворение на Патриарх Евтимий“. Има сведения, че пътят до Търново преди 150 години е бил пълен с хора, които са искали да посрещнат великия българин“, споделиха проф. Георги Георгиев и д-р Мариана Георгиева, които са и организатори на честванията. По думите им национални тържества за Иларион Макариополски са провеждани през далечната 1925 година с участието на цар Борис III, цялото Народно събрание, Българското правителство, Светия синод и Българската армия. Изградени са били и комитети във всяко населено място, какъвто в момента е съставен в Поликраище и чийто председател е проф. Георгиев.

Честванията продължиха с изложба от детски творби на ученици от Елена, участвали в конкурс на тема „Иларион Макариополски – почит и вдъхновение“. Малките художници са представители на началното и средното училище в града, както и на Центъра за подкрепа за личностно развитие. Първа авторска изложба представи и д-р Марияна Георгиева.

Михаил МИХАЛЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *