29-годишна ловджийка доказва, че мястото на жената не е само в кухнята

Цветелина Кошутанска от Присово има отстреляно 250-килограмово прасе и не се страхува от предизвикателства

 

29-ГОДИШНАТА ЦВЕТЕЛИНА КОШУТАНСКА Е ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕНА В ЛОВНАТА ДРУЖИНА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ПРИСОВО. Нежната й ръка произвежда прецизни изстрели и често засрамва колегите си по пушка. Гордее се с най-добрия си личен трофей – 250-килограмово прасе, но и с множество повалени чакали, лисици и пернат дивеч. В момента Цветелина е бременна в седмия месец, но това не е повод да спре любимото си екстремно хоби. Екстравагантната дама признава, че предпочита мъжки занимания и се бори със закостенялото мислене, че мястото на жените е само в кухнята.

Цветелина е от Русенско, има три сестри и обичала да прекарва времето си в обора покрай домашните животни. Харесвало й да бъде сред природата и да се забавлява с дейности, вдигащи адреналина. Може да язди кон, да кара мотор, тир, камион. Завършила е висше образование, специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Винаги е била мъжко момиче и до днес не е слагала обувки с токчета. Облякла рокля веднъж, на бала си, и то за кратко.

Съдбата я довела в Присово, срещайки я с мъжа й Младен. Запознават се покрай ездата и любовта бързо пламва. Двамата са родители на 8-годишно момче, а в момента очакват да се появи на бял свят вторият им син.

Цветелина споделя, че се запалила по лова от половинката в живота си.

„В ПЪРВИТЕ ГОДИНИ ХОДЕХ НА ЛОВ С НЕГО ПРОСТО ЗА ПОДКРЕПА, БЯХ ОРЪЖЕНОСЕЦ. Не пропускахме нито един уикенд. Хареса ми, че има много адреналин в това хоби, който зарежда, и накрая и аз реших да стана ловджийка. Взех изпита и вече 6 години ловувам в присовската дружина“, разказа тя.

В началото била почитателка основно на свинския лов и с нейния верен четириног помощник от порода „Руска пегая“ щурмували смело ловището. Така преди две години заедно постигнали личния й рекорд. Опашатото я отвело на 10 метра разстояние до трофейния глиган. После тя заявила категорично уменията си, умъртвявайки огромното животно с два изстрела.

„Доверих се на кучето и тръгнах след него през трапове и урви. Стигнахме едни тръни и то излая, наведох се да видя какво има там – съзрях две уши, не мърда животното, чака някоя куче да му скочи. Вдигнах пушката и го гръмнах в главата, между ушите, пазя му черепа вкъщи. Не падна от първия път, скочи и почна да разпилява кучетата и тогава се приближих максимално и го гръмнах втори път и се приключи. Въобще не знаех колко е голямо прасето. Оказа се, че тежи 250 килограма, и се наложи петима мъже да го вадят“, спомня си тя паметния момент.

Не след дълго обаче любимото й куче пострадало смъртоносно по време на ловен излет и това я разстроило до такава степен, че обмисляла да се откаже от хобито си. Казва, че била много привързана към четириногия си другар, защото го гледала от бебе и бил перфектен в откриването на мъжки прасета.

Неин приятел й подарил друго куче, от порода „Дратхаар“, което до известна степен успяло да запълни празнината в сърцето й. С него тръгнали на ловни излети за пернат дивеч. Не си води статистика колко крилати е повалила, но е доволна и щастлива. Само преди две седмици заедно с второто й куче спечелиха първо място в категорията за жени в турнира за ловни четириноги по правилата на „Св. Хуберт“ в Ново село.

ЦВЕТЕЛИНА УПРАЖНЯВА И НЕОБИЧАЙНА ЗА ЖЕНА ПРОФЕСИЯ. ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ Е ДИАГНОСТИК НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА в пункт за годишни технически прегледи в старата столица.

„Прекарвам колите през канала, проверявам за техническата им изправност, установявам, ако има проблем. Когато се случи да вкарвам тир или камион, винаги се образува публика от мъже, които наблюдават с интерес. Гледат изумено.

Преди това работех в автосервиз – правех газови уредби, сменях масла, накладки, дискове, водни помпи, радиатори“, споделя Цветелина.

В момента е четвърти курс студентка в НВУ „Васил Левски“ в специалност „Автотранспортна техника и логистика“. Не планира един ден да развива собствен бизнес с коли, защото смята, че в България е доста трудно това да се случи. Освен това предпочита да има спокойствие след края на работния ден, а не и прибирайки се вкъщи, да размишлява над проблеми.

Мъжът на 29-годишната ловджийка е професионален танцьор в ансамбъл „Искра“. Второто им дете отново ще е момче.

„Аз съм строга майка. Държа на доброто възпитание. Всички плашат големия ми син с мен. Казват му „Ей сега, като дойде майка ти, ще видиш какво ще стане“. Уча го да не е лош с хората, да е съпричастен с чуждото нещастие, да е изпълнителен. Може би затова той иска да става войник, за да стреля с автомат и да пази България“, допълва тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “29-годишна ловджийка доказва, че мястото на жената не е само в кухнята

 • 28.11.2022 в 13:16
  Permalink

  Не прилича на истинска жена,ама никак даже! Сигурно ли е, че е омъжена че и бременна? Не ми се вярва…

  Отговор
 • 29.11.2022 в 18:30
  Permalink

  Няма ли да се престане с това хвалене на убийци.Кой убива за удоволствие-садиста.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *