Свят

САЩ одобриха най-скъпото лекарство в света за производство и употреба

Hemgenix е генна терапия, предназначена за лечение на хемофилия

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри Hemgenix, генна терапия за лечение на хемофилия B. Цената на една доза от лекарството е 3,5 милиона долара.
Хемофилия B е рядко заболяване на кръвта, характеризиращо се с нарушено кръвосъсирване. Пациентите не само могат да умрат от загуба на кръв в резултат на лека травма, но и страдат през целия си живот поради честото образуване на хематоми по тялото им, както и в резултат на кръвоизливи в ставите. За да се улесни животът на пациентите с хемофилия В, се използват редовни интравенозни инжекции на специални лекарства, които повишават съсирването на кръвта. Тези лекарства обаче са невероятно скъпи и изискват употреба през целия живот.
Според изчисленията на американските лекари поддържането на здравето на пациент с умерено тежка форма на хемофилия B през живота му струва повече от 20 милиона долара.
Hemgenix все пак е много по-евтин – “само” 3,5 милиона долара, но дори и това е непоносимо за по-голямата част от пациентите. Според учените еднократно инжектиране на чудодейно лекарство е достатъчно, за да може протеинът фактор IX, отговорен за съсирването на кръвта, да се произвежда в черния дроб на пациента. Болният не може да се отърве напълно от болестта след лечението, но изследователите твърдят, че честотата на кървене след употребата на Hemgenix ще се намали с 54%.

Източник: KP.RU

fda.gov

Снимка: Shutterstock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *