Горещи новиниОбщество

След 10 години разруха спряха достъпа до бившия Техникум по машиностроене

Обектът в Дебелец вече се охранява и със СОТ

 

Всички входове към сградата на бившия Техникум по машиностроене в Дебелец бяха затворени с дървени плоскости. Мярката за ограничаване на достъпа идва 10 години след закриването на гимназията, която в продължение на десетилетие се разграбва и руши.

Обектът вече се охранява и със СОТ, а от кметството в Дебелец се надяват мерките да помогнат за спиране на свободния достъп.

„Това е поредният опит да спрем свободното влизане в сградата на бившето училище. Напълно съм наясно, че използваните материали не превръщат сградата в непревземаема крепост. Но така още веднъж искаме да покажем, че е забранено и опасно да се влиза в нея. От личен опит всеки знае, че заключваме вратите си за „добри хора“. Който иска да влезе някъде, ще намери начин дори и през бетонова стена“, сподели кметът на Дебелец Снежана Първанова.

По думите й от съвместната работа с полицията е видно, че вандалските прояви са дело на деца и младежи от града.

„Отново апелирам освен като стопани да си свършим работата и като родители – да пазим не само имуществото, така ценно и мило за всеки от нас, но и самите деца от неразумни постъпки. Нека се опитаме да съхраним сградата на бившето училище, докато намери своето ново предназначение и възкръсне за нов живот“, написа в социалните мрежи Снежана Първанова.

Само преди няколко седмици млади социалисти спасиха от унищожаване учебници, снимки и ценни табла от гимназията, като ги предадоха за съхранение в местната библиотека на читалището. През септември беше почистен и единственият паметник на Вапцаров в региона, който се намира именно в двора на закритото училище. Техните акции насочиха обществената критика към проблема, а преди това темата беше разисквана и на заседание във Великотърновския общински съвет.

След 10 години достъпът до сградата вече е ограничен.

One thought on “След 10 години разруха спряха достъпа до бившия Техникум по машиностроене

  • Много бързо реагира властта, след като беше показана разрухата… Да не се страхува от нови “спасителни операции” ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *