Свят

Глутниците вълци в Германия нарастват, фермерите не успяват да опазят добитъка

Популацията на вълци в Германия продължава да расте и нанася все по-големи щети на домашните животни, съобщава ДПА, позовавайки се на изказване на природозащитници.

От май 2021 г. до април 2022 г. глутниците вълци в Германия са се увеличили до 161 в сравнение със 158 през предходната година, а броят на двойките е нараснал до 43 спрямо 35 преди това. Забелязани са и 21 единака, съобщи Федералната агенция за опазване на природата в Бон.

За същия период са регистрирани 975 нападения на вълци над довашен добитък при 942 за предходната година. Според експерти ключова за решаването на проблема остава превенцията, а не унищожаването на хищниците, които бяха повторно въведени в дивата природа през 1998 г.

„Германия трябва да продължи да инвестира в защита на добитъка срещу вълци“, коментира Мориц Клозе, програмен мениджър за дивата природа във WWF Германия. Той подчертава, че фалшивите дебати и „вълчият популизъм“ относно горните граници на бройките вълци или зоните, забранени за вълци, от друга страна, не помагат на никого.

Животновъдите в Германия имат право на щедри държавни субсидии за защита на добитъка, главно овце и кози, като използват защитни средства като електрически огради и пастирски кучета.

Според WWF предложенията за лов на вълци няма да разрешат конфликтите между хора и животни в дългосрочен план.

Вълците, които са най-разпространени в източните региони на Германия, са строго защитени от германското законодателство. Отстрелът е разрешен само ако животните, които всъщност се страхуват от хората, се държат агресивно към тях. Последният такъв случай е през 1998 г.

Автомобилите представляват много по-голяма заплаха за хищниците. 148 вълци са намерени мъртви през последната вълча година, от които 102 са загинали при пътнотранспортни произшествия.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *