Малчугани казаха „Не на насилието“ с изложба на рисунки в областния град

КОНКУРС – ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ, НАСОЧИ ВНИМАНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО В СТАРАТА СТОЛИЦА КЪМ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ. Над 30 деца на възраст между 7 и 19 години заявиха съпричастността си към жертвите на тормоза вкъщи, представяйки проблема чрез изкуство. Инициативата премина под надслов „Не на насилието“ и бе организирана от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, управляван от Сдружение „SOS Детски селища България“. Домакин на финала на проявата бе Детски партицентър „Роси“, където бяха представени творбите на децата.

Инициативата се реализира по повод 25 ноември – Световния ден за елиминиране на насилието над жени, и 19 ноември – Световния ден за борба с насилието над деца. Специално табло, символ на детската болка, получи от управителя на Центъра за обществена подкрепа – Албена Добрева, директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова. То е изработено от екипа на услугата и съдържа 93 топчета пинг-понг – изобразяващи децата, с които специалистите са работили. 37 от тях са начупени и с друг цвят– символ на насилието, преживяно от момичетата и момчетата, преминали през 2022 г. през услугата.

Специални награди в конкурса получиха общо 9 деца от трите възрастови групи – от 7 до 10 години, от 11 до 14 години, от 15 до 19 години. Победители в тях са Светослав Стефанов, Габриела Костова и Мариела Димитрова. Всички участници бяха поощрени с лакомства и грамоти.

„От началото на 2022 година сред подкрепените 93 деца в Центъра за обществена подкрепа има 17, за които екипът е подал сигнал, че са в сериозен риск от насилие или са били жертва на насилие. Други 20 от подкрепяните са имали или имат нееднократен досег с насилие в живота си – наказвани са физически, унижавани са, пренебрегвани са до степен да бъдат изведени от семействата си“, заяви Албена Добрева.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *