Студенти и ученици подмладиха 129-годишната театрална трупа на Първомайци, замениха Фейсбук със сцената

Актьорите играят „Вампир“ по Страшимиров със специално ушити сценични костюми

 

СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ УСПЯХА ДА ПОДМЛАДЯТ 129-ГОДИШНАТА ТЕАТРАЛНА ТРУПА В ПЪРВОМАЙЦИ И ВЛЯХА НОВА ЕНЕРГИЯ В САМОДЕЙНИЯ СЪСТАВ. Младите артисти към читалище „Иван Вазов – 1893“ обаче получават незаменима помощ и от доайените в театъра, а успехите вече се множат.

Театралите от Първомайци жънат награда след награда с последната си постановка „Вампир“ по Антон Страшимиров, за която имат и специално ушити сценични костюми благодарение на спечелен проект към Национален фонд „Култура“.

За пръв път се отпускат средства за любителско изкуство, а от читалището защитават в проекта най-високата сума в размер на 15 000 лв. Затова успяват да наемат професионалният режисьор в лицето на известния актьор от Русенския театър Милен Димитров. С парите успяват да закупят лаптоп, фотоапарат и да направят декори.

Именно под ръководство на Милен Димитров трупата пресъздава „Вампир“, а успехите не закъсняват. 15 души участват в пиесата, а художник на костюмите и сценограф е Емелиана Тотева. На фестивала в Драганово колективът печели голямата награда за представление и първа награда за женска роля на Пенка Станчева с нейното превъплъщение на Малама. Второ място взема съставът от Първомайци и на театралния фестивал „Камъка“, чийто организатор е читалище „Напредък“. Там присъждат на трупата и трето място за женска роля.

ТЕАТЪР В ПЪРВОМАЙЦИ ИМА ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ. Всяка година театралният колектив се стреми да прави нова постановка. През годините се сменят много поколения актьори, а трупата се е качвала на стотици сцени, включително в чужбина. Правили са представления в Украйна и Русия.

„Това е много силна традиция, подменят се поколения и поколения. Има и семейна приемственост. Много се вълнуват и хората в селото. Актьорите са свикнали да играят пред пълни зали. В страната са участвали на много конкурси, обиколили са България надлъж и нашир“, сподели секретарят на читалището Теодора Миновска, която всекидневно подкрепя театралния колектив. Тя е и суфльор в постановката „Вампир“.

Актьорите по време на постановката „Вампир“.

Доайен в трупата е 75-годишната Ганка Попиванова. От тях 50 години прекарва на сцената. Качва се 15-годишна и вече повече от половин век е пред прожекторите. Първата й постановка била „Последната болярка“. Другият изключително опитен актьор в състава е 69-годишният Стефан Бочуков, а в театъра на Първомайци играе от далечната 1985 г. И той, и Ганка Попиванова имат многобройни отличия с трупата, а днес покрай тях израстват и новите попълнения в колектива. Те на практика предпочетоха сцената вместо Фейсбук и не съжаляват за избора си.

СРЕД НАЙ-МЛАДИТЕ В МОМЕНТА Е 17-ГОДИШНИЯТ УЧЕНИК ДЕНИСЛАВ МАРКОВ. Още от дете мечтае да се занимава с театър. Иска да учи актьорско майсторство с телевизия и кино в НАТФИЗ или в Нов български университет. Бил учуден, че в Първомайци има театрална трупа, но веднага щом го поканили се съгласил да участва. Останал възхитен от приемствеността между млади и опитни актьори.

Особено интересен е и 21-годишният студент Димитър Начев. Определя себе си като творец в пълния смисъл на думата. От 10 години е в читалището като самодеец. Решил през този сезон да дебютира и в театралната трупа и не съжалява, че опитал. Твърди, че театралното изкуство е изключително завладяващо.

21-годишната Йоанна Георгиева е също за първа година в колектива. Тя на практика е второ поколение театрал, защото баща й доскоро бил в трупата, но заради работни ангажименти в момента не участва. Тя се занимава дълги години с танци и била скептично настроена дали ще успее да се справи на сцената. Само след няколко репетиции вече била убедена, че не е допуснала грешка.

Другата дама сред младите театрали е Габриела Иванова. Тя била привлечена от своята приятелка Йоана и постепенно навлязла в процеса на работа и организацията на пиесата „Вампир“. Останала изключително впечатлена от факта, че между всички в трупата няма никаква възрастова бариера.

Останалите актьори в колектива са не по-малко дейни. Във „Вампир“ участват Стефан Ямуков, Драгомира Маркова, Росица Михайлова, Стилянка Янкова, Веселина Кожухарова, Теодор Савов, Стефан Георгиев, Ивайло Райнов, Мирослав Райнов и Ванеса Димова.

Димитър и Денислав (отпред) и Йоанна, Мирослав, Габриела, Ганка, Пенка, Стефан (от ляво надясно).

ПОСТАНОВКИТЕ НА ТРУПАТА ОБАЧЕ НИКОГА НЕ БИХА БИЛИ СЪЩИТЕ БЕЗ 20-ГОДИШНИЯ ОЗВУЧИТЕЛ МИРОСЛАВ. Той е аутист, но благодарение на феноменалната му памет, всички в театралния състав са напълно спокойни, че озвучаването ще бъде абсолютно прецизно.

Актьорите вече работят и по нова постановка с режисьора Милен Димитров. Избрали са пиесата „Змейова сватба“ по Петко Тодоров. Проблемите, които ще бъдат изведени, реално са продължение на „Вампир“ за изконните и вечни разсъждения защо старите не могат да разберат младите.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *