Водещи новиниСъдби

Отличник със 100% инвалидност не може да се яви на матура заради административна пречка

Майката на младежа е търсила съдействие от МОН, но все още няма отговор

 

18-ГОДИШНИЯТ РАДОСЛАВ БОРИСОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ДИПЛОМА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, МАКАР ДА Е ОТЛИЧНИК. Момчето страда от мускулна дистрофия, тип Дюшен, и заради заболяването си изпитва невъзможност да изкара 6 часа матура без придружител. Образователните разпоредби обаче категорично забраняват помощник по време на изпита. Майката на зрелостника вече е отправила запитване до просветното министерство как да се процедира с този казус, но отговор няма.

Радослав е възпитаник на Старопрестолната гимназия по икономика. Усвоявал с огромно желание учебния материал, въпреки че това се случвало в домашни условия заради невъзможността да ходи и придвижването му единствено с инвалидна количка. Най-много му вървели историята, географията и биологията, а уроците учел с помощта на своята майка Светла.

Момчето имало надежда да стане студент, възползвайки се от възможността за обучение в електронна среда, което влезе в сила заради пандемията от коронавирус. Ориентирал се към специалността „Археология“ и точно когато си мислел, че е на една ръка разстояние от сбъдването на мечтата си, стигнал до задънена улица.

Задължителните матури изискват присъствие и време за решаване на тестовете. Радослав обаче не може да стои изправен толкова дълго, защото гръбначният му стълб е увреден. Освен това периодично се налага да бъде включван към машини за подаване на кислород. Справянето с изпита може да се случи само ако майката бъде допусната, за да полага специфичните грижи. Тези дейности няма как да бъдат извършени от квестора поради естеството на дейностите.

Така за Радослав остава единствено да чака и да се надява на промени от страна на образователното министерство, които да му дадат шанс за равен достъп до висше образование.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Отличник със 100% инвалидност не може да се яви на матура заради административна пречка

  • Български абсурди. Изключения винаги има.
    Все едно дете родено с чер цвят на кожата, да не може да се яви на изпит, та той е такъв и толкова ще му се даде шанс както му се полага.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *