Водна криза в Търновско: Почти всички населени места в общината са с изчерпан капацитет на водите

Заради недостига не могат да се строят и нови сгради

 

Почти всички населени места в община Велико Търново са с изчерпан капацитет на водопроводните мрежи, съобщи кметът Даниел Панов. Информацията е от „ВиК Йовковци“, след като дружеството е уведомило за проблема администрацията в писмен вид. Те обаче не са дали ясна оценка в кое от населените места има най-сериозен проблем с дебита и възможностите на водопроводната мрежа.

„Ремонтът и реконструкцията на всички ВиК мрежи и съоръжения е извън възможностите на Общината“, обясни Даниел Панов.

Данните бяха изнесени по време на последното заседание на местния парламент и сигнал, че в с. Малки чифлик има инвестиционни намерения за строителство на къщи, но няма как да бъдат разкрити нови партиди за вода. Населеното място се захранва от водоснабдителната система на Велико Търново с два броя помпи с определен капацитет. Те тласкат водата директно в мрежата на селото. За осигуряване на допълнителни водни количества и равномерното им подаване в мрежата обаче е необходимо да бъде изграден напорен резервоар, който да ги съхранява.

„Заради голямата денивелация на с. Малки чифлик е необходимо да се предвиди и шахта с регулатор на налягането, който да осигури максималния допустим напор в мрежата. Не на последно място е необходимо да се подменят уличната мрежа и тласкателният водопровод от помпената станция до селото“, обясни Даниел Панов.

В тази връзка още през 2000 г. за с. Малки чифлик има изготвен работен проект, който впоследствие не е реализиран. Той е включвал два етапа, а именно изграждането на напорен водоем с обем от 300 кубични метра и направата на външно трасе и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа.

За миналата година са издадени само 6 броя разрешителни за строеж на жилищни сгради, обясниха още от Общината, и поясниха, че към този момент всички къщи в селото имат питейна вода и не страдат от недостиг.

Михаил МИХАЛЕВ

За разрешаване на проблема в с. Малки чифлик е необходима непосилна за Общината сума.

2 thoughts on “Водна криза в Търновско: Почти всички населени места в общината са с изчерпан капацитет на водите

 • 30.11.2022 в 21:29
  Permalink

  Ако проверите кой си е направил Хасиенди от Общинските служители,за много,много пари,ще разберете защо се жалват.

  Отговор
 • 02.12.2022 в 1:48
  Permalink

  Малки.чифлик ли??? Ресен е най голямото село в.областта и там бедстват над две хиляди души, не ви ли е срам да коментирате, че нямало как да издадат нови разрешения за строеж??? Защо басейнова дирекция не даде разрешение за изграждане на бент на р. Негованка? Така поне щяха да се напълнят собствените водоизточници на селото. Защо се протака и проекта за водоснабдяване от яз. Йовковци? Уважаеми журналисти, бъдете обективни и безпристрастни и отразявайте истинските проблеми. Държавата е в поредния колапс. Никой не го е грижа за хората, а иска да докопа властта и да гризе кокала докато може. Това е за жалост истината. Докато хората си мълчат и Вие омаловажавате истинските проблеми нищо няма да се промени!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *