Готвене, градинарство и театър разнообразяват ежедневието на пациентите в Държавната психиатрична болница в Церова кория

В специализираната клиника лекуват хора от цялата страна, от месеци работят на пълен капацитет

 

ДЪРЖАВНАТА ПСИХИАТРИЧНА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ЦЕРОВА КОРИЯ ЗАЛАГА НА СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ, обединяващи медикаментозна терапия с богата психосоциална рехабилитация. Целта на дейностите е да се помогне на пациентите по-лесно да се адаптират към обичайното ежедневие след дехоспитализация. По думите на директора на клиниката д-р Даниела Иванакова огромно предимство на здравното заведение е, че то не разчита на Националната здравноосигурителна каса и не е притиснато да лекува по клинични пътеки. Така болните остават в стационара колкото време е необходимо за тяхното стабилизиране.

Д-р Даниела Иванакова

„Капацитетът е 120 места. В момента сме пълни, а преди това от месеци не сме имали под 100 пациенти. При нас биват настанявани хора от различни краища на страната освен от Великотърновския регион – Варна, Бургас, Видин и т.н. За да разнообразим престоя на пациентите, сме въвели разнообразни дейности, които да ги увличат и забавляват“, сподели шефката на болницата.

В момента болните репетират театрална постановка, която ще бъде представена за Коледа. Освен това творят различни сувенири в часовете по арттерапия и се грижат за няколко домашни любимци на двора – кучета и котки. В Дневния център към клиниката пък кулинарстват на воля и надграждат готварските си умения.

Пациентите вече усещат и плода на своя труд, положен през лятото в градината на лечебното заведение.

„Успяха да отгледат свръхпродукция зеленчуци – домати, чушки, лук, тиквички. Заделихме за зимнина и вече започнахме да я използваме за приготвянето на различни ястия. Голямо предимство е, че имаме собствена кухня и не разчитаме на кетъринг. Всеки ден се готви прясна храна, 5 дни в седмицата има месни гозби, а през уикенда – постно“, заяви д-р Иванакова.

Персоналът на болницата е от 75 души, от които 9 лекари. Минималната заплата е 910 лв., а останалите възнаграждения са съобразени с Колективния трудов договор в сферата на здравеопазването за 2022 г.

„Нуждаем се от още двама лекари. Би било добре, ако към всяко отделение има по един психолог, който допълнително да се занимава с хоспитализираните.

Преди 20 години имаше тенденция на здравното министерство за съкращение на персонала с 10% и сега трудно се възстановяват бройките, защото всяка си върви със заплащането. Дадоха ни 5 бройки, но пак недостигат“, коментира директорът.

По отношение на апаратурата тя увери, че няма недостиг и всичко необходимо за нормалното функциониране на клиниката е набавено. През зимата ще се отопляват на нафта, макар болницата да е газифицирана. Това ще бъде по-изгодният вариант, категорична е д-р Иванакова.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Готвене, градинарство и театър разнообразяват ежедневието на пациентите в Държавната психиатрична болница в Церова кория

  • 01.12.2022 в 10:01
    Permalink

    Може да се включи и смехотерапия. Много ефикасен метод.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *