Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец е номиниран за туристически обект на годината

Единственият в страната Музей на гурбетчийското градинарство, който се намира в Лясковец, е номиниран в Годишните награди за туризъм 2022, връчвани от Министерството на туризма. Номинацията е в категорията „Туристическа атракция/обект“. Съперници в нея са обекти и събития като Потопената църква в Жребчево, Националния фолклорен събор „Леденика“, Празника на розата в Казанлък, пещерата „Магурата“, Белоградчишката крепост и др.

Музеят на гурбетчийското градинарство разказва историята на българските градинари, изнесли в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждането на зеленчуци. Неговата площ е от 500 кв. м и включва две зали, двор и архитектурния паметник „Хаджиниковата къща“ – автентична възрожденска къща от 1862 година. В музея могат да се видят оригинални документи и знамена на градинарските дружества от Лясковец и околните села, дрехи, битови и ювелирни предмети, донесени от чужбина, тескерета (разрешителни за пътуване в чужбина) и валута от държавите, в които са работили лясковчани, както и различни оръдия на труда. В двора на музея е монтиран модел в реален размер на дървен градинарски долап за поливане – съоръжението, благодарение на което лясковските градинари постигали изключителни резултати дори в най-неплодородните чужди земи.

Носителите на отличията във всички категории ще бъдат определени с онлайн гласуване. То вече тече и ще продължи до 23:59 часа на 5.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *