Предприятие за храни и база за камиони правят в Дебелец

Старата циглена фабрика вече има нов собственик срещу 130 000 евро

 

130 000 евро плати дряновската фирма „Ника 2005“ ООД за старата и почти разрушена фабрика за цигли и тухли в Дебелец, научи „Борба“. Тя не работи от поне 5 десетилетия, но все още къщите в градчето с покрити с цигли от нея, на които стои надпис „Дебелец“. Предприятието е било и преди частна собственост, реституирано след промените, но чак сега за него се намира предприемач, обобщава и кметът Снежана Първанова. Върху парцела ще се изгражда база за камиони, а планираните инвестиции са за милиони левове. Съдружници във фирмата са Симеон Светлозаров от Дебелец и съпругата на бившия председател на Общинския съвет в Дряново Силвия Герганова.

Въпреки кризата и високите цени на електроенергията и суровините няколкото големи фирми в Дебелец стоят стабилно на пазара. Най-новата, която още е в строеж и ще допълни икономиката на града, е предприятие и склад за замразени храни, които се простират върху няколко декара и се намира срещу логистичната база на ЦБА. До циглената фабрика пък украинец ще прави комплекс със стрелбище.

Без сътресения работят „Сладоледена фабрика“ и фирма „Иновационтех“ ЕООД, която произвежда керамични кошери. Разширява се птицефермата на земеделския производител Калина Широкова с ново хале с капацитет 39 000 места за отглеждане на кокошки носачки. А автокъщите, близо до входа на Дебелец откъм Велико Търново, тази година вече станаха четири.

Заради красивата панорама усилено се застроява с еднофамилни къщи местността Под баира. Иновациите също бързо навлизат в този сегмент и вече са реализирани няколко сглобяеми къщи в района.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *