Филиалът на ВУАРР във В. Търново стана на 20 години, връчиха дипломите на абсолвентите

Доц. Петър Петров е новият „доктор хонорис кауза“ на учебното заведение

 

Филиалът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите във Велико Търново стана на 20 години. Годишнината беше отпразнувана на специална церемония в голямата за на Община Велико Търново, където бяха връчени и дипломите на абсолвентите от последния випуск.

Специално за случая в старата столица пристигна и ректорът на учебното заведение проф. Марияна Иванова. Именно тя даде свидетелствата на завършилите, които тази година са 246. 184 от тях са се обучавали в образователно-квалификационна степен „бакалавър”, а 62 са магистрите. 45 са отличниците на випуска, а първата диплома и златен медал бяха връчени на първенеца на випуска Маргарита Ненова, която завърши с 6.00 магистърската си програма по „Счетоводство и одит”. Средният успех при бакалаврите е 5,34, а при магистрите е 5,44.

Над 8000 са дипломираните студенти във филиала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите за изминалите 20 години. Успехите на учебното заведение бяха изтъкнати от ректора проф. Марияна Иванова. Тя определи годините на пандемия като изключително трудни, но подчерта, че благодарение на опита в дистанционното обучение още от 2006г., вузът е успял да се справи много по-леко с проблемите.

„Не загубихме доверието, с което гледаме напред в бъдещето. Нека с благодарност и респект си спомним всички изключителни членове на нашата общност, които не са днес сред нас. Най-вече вдъхновителят и създателят на нашето училище- проф. Димитър Димитров. Искам да благодаря на всички, които през годините са работили за каузата на ВУАРР“, сподели от трибуната проф. Иванова.

Церемонията беше водена от директорът на филиала във Велико Търново доц. Бисер Кръстев, който  се обърна към  студентите с пожелание да заемат своето място в обществото. Той подчерта, че пред тях ще се разкриват нови хоризонти, които ще прекрачват успешно благодарение на знанията, които са получили в учебното заведение. Доц. Кръстев анонсира и новия носител на титлата „д-р хонорис кауза“, а именно неговия предшественик и бивш директор на филиала във Велико Търново доц. Петър Петров. Той излезе на сцената под бурните овации на всички присъстващи и върна лентата назад през далечната вече 2001 г., когато случайно се среща с проф. Димитър Димитров в Тутракан.

„Но уверявам ви, всичко, което се случи след това, не беше никак случайно. През 2002г. беше взето решение за създаване на Учебно-научен център във Велико Търново. А след това с много труд и лишения успяхме да създадем успешна институция. Казвам „ние“, защото сам човек не е способен да създаде нищо. Една от моите заслуги е, че успях да създам един успешен екип“, сподели доц. Петров.

По време на церемонията бяха връчени и дипломи за заемането на академични длъжности на проф. Красимир Левков, проф. Събин Събев, проф. Георги Георгиев и д-р Петър Петков. Изненада за всички беше и обръщението на студентката Ванеса Скацелова, която поздрави абсолвентите, след което всички повториха заедно с нея традиционната клетва на завършващите.

 Сред гостите бяха още директорът на Департамент „Икономика и управление“ доц. Георги Георгиев, заместник областният управител Станислав Николов, заместник-кметът на Велико Търново, проф. Георги Камарашев, зам.-кметът на Павликени Албена Петрова, бивши и настоящи преподаватели. Всички те поздравиха абсолвентите за дипломирането им, а проф. Камарашев припомни думите на покойния ректор проф. Димитров, а именно всички да се стремят да бъдат играчи на терена на живота, а не зрители в публиката.

За настроението на всички се погрижиха флейтистките от класа на Жана Шимидова  в Детската музикална школа във В. Търново.

 

Михаил МИХАЛЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *