Мрак, тапи и дупки във В. Търново изнервят жители и туристи

Коригират таймерите на осветлението, но части от града остават на тъмно

 

След множеството оплаквания от неработещото улично осветление във Велико Търново от Общината най-сетне предприеха мерки. На 1 декември фирма „Хит“ ООД, с която има сключен договор, коригира таймерите в големите квартали на старата столица, научи в. „Борба“ от инж. Николай Петков, гл. експерт „Техническа инфраструктура“ в Общината. Така вече уличните лампи ще светват по-рано, към 17 часа, за да не тъне в мрак в пиковите часове градът. Това стана възможно заради подмяната на старите лампи с LED устройства. Остава висящ въпросът защо се изчака толкова дълго и нужно ли беше търпението на гражданите отново да се поставя на изпитание.

Живущите в старата част на града обаче няма да се радват на подобна екстра и ще стоят на тъмно. „По-голямата част на уличното осветление във Велико Търново се управлява с часовници, наречени фонотроника, в които е запаметен вечният календар. Според часовете на изгрев, залез и граждански полумрак те се настройват сами за периода на цялата година и така часът на включване и изключване на уличното осветление е предварително запаметен като софтуерна програма. В по-мрачните дни е нормално да се стъмни по-рано, но часовникът следва часа. За да го накараме да светне по-рано вечер, това означава, че ще изключи по-рано сутрин. Все пак в новите квартали на Велико Търново корекцията е факт, поне такова е обещанието на фирма „Хит“, но там, където уличното осветление не е подменено и таймерите са от старите, е много по-трудно това да се случи. Просто техният софтуер не може да се промени“, е обяснението на инж. Петков.

ОСТРО НЕДОВОЛСТВО В ГРАДА ПРЕДИЗВИКВАТ И ТАПИТЕ И ЗАДРЪСТВАНИЯТА ПО УЛИЦИТЕ НА СТАРАТА СТОЛИЦА, които изнервят и без това неспокойните шофьори. Нужна е нова организация на движение, за нея обаче също ще измине доста време. „Каквото и да бутнем и приложим от новия Генерален план за движение, само ще объркаме всичко. По простата причина, че скоро, но не преди Нова година, започва изграждането на кръговото на „Беляковско шосе“. Там, като направим нова организация, пак ще настъпи хаос. Затова, докато не завърши този проект, няма да променяме нищо“, коментира зам.-кметът Георги Камарашев.

В момента по всички обществени поръчки и почти по всички договори фирмите изпълнителки са пуснали писма на база на министерско постановление за коригиране на цените. „Това добре, но никой не казва откъде ще дойдат парите. И ако е за сметка на общинския бюджет, това е непосилно да се случи. За най-големите проекти – изграждането на двата моста, Общинският съвет разреши заеми, но за другите все още не е ясно допълнителното финансиране, за да се удовлетворят фирмите“, допълни зам.-кметът. Оказа се, че исканията на изпълнителите са за поне 15% корекция на цените, а варненското дружеството ДЗЗД „Търново 2019“, което ще изгражда кръговото в района на „Беляковско шосе“, държи на 50% увеличение заради високите цени на материали и труд.

Ана РАЙКОВСКА

10 thoughts on “Мрак, тапи и дупки във В. Търново изнервят жители и туристи

 • 02.12.2022 в 9:53
  Permalink

  Толкова неща са нужни на Велико Търново, че не знам дали изобщо тази управа сработва.
  Първото най- важно и за тъпите и за замърсяването да се поставят светофари под пазара да спира за минута потока от пешеходци, защото по цял ден хората се влачат един по един и движението се блокира.
  Също много важно е и кръговете движения са много необходими , там също ще помогне на тапите. Но Българина не е свикнал да кара в едно платно, той се страхува да тръгне когато види, че идват коли, нищо, че платната са 2 той чака, а може спокойно да тръгне по свободното плотно. Общо взето Велико Търново е на светлинни години от европейски град. Не знам за какво канят туристи, ще се отвратително.

  Отговор
  • 03.12.2022 в 1:24
   Permalink

   Онова нещо до Макдоналдс за какво беше, за да не минава в крайна сметка никой, да се*ат хора и качат трансперанти за любов? Пешеходни светофари на двете пешеходни до пазара са крайно необходими. Но истината е че сегашната общинска оправа е обременвна с тежка некадърност. Как може вчера на 1 Декември в 17ч. докато вали силен дъжд да затвориш ул. Васил Левски и да цопнеш пред кметството духова музика. Кой нормален ще стои на този студ и дъжд да слуша, нима нямаше празна зала в целия град да си свират хората на спокойствие и зрителите да не висят като изгонени. Отделно Ада, който създадоха за и без това нетърпеливите шофири няма да стигне колонката тука са се коментира.

   Отговор
 • 02.12.2022 в 11:25
  Permalink

  На кой му трябват два нови моста до съществуващи такива ?

  Отговор
  • 02.12.2022 в 13:10
   Permalink

   По въжения мост няма как да се карат коли, а другият е тесен и става само за пешеходци.

   Отговор
 • 02.12.2022 в 14:22
  Permalink

  със старото военно училище?този грозен цирей в центъра на града

  Отговор
 • 02.12.2022 в 14:53
  Permalink

  Едно време уличното осветление се светваше с фотоклетка. Толкова е просто – като се стъмни се светва, като съмне се изключва.

  Отговор
 • 02.12.2022 в 17:08
  Permalink

  управниците да се поразходят в Габрово и Севлиево, понеже са наблизо и да видят какви улици, кръгови кръстовища и тротоари направиха. В. Търново е срам за всички с мръсотия, лоши улици и тротоари.

  Отговор
  • 05.12.2022 в 11:35
   Permalink

   Там не ги управлява кмет от ДПС. Факт!

   Отговор
 • 02.12.2022 в 19:32
  Permalink

  Да се забрани на пешеходци да пресичат с тел в ръка. Да спазват правилника. Пред завиващите на ляво коли, са БЕЗ предеиммство…Стига с тая ТЪПАНАРЩИНА на всякъде в тая държава ли, какво ли, какква ли.

  Отговор
 • 03.12.2022 в 12:45
  Permalink

  „И ако е за сметка на общинския бюджет, това е непосилно да се случи“

  Мдаа, общинският бюджет е за да си надуват парното в сградата на общинската администрация (и стоят на отворени прозорци заради жегата) и за да си украсяват всеки етаж с елхи и коледни украси. Общински чиновник да си…топло, красиво, хората дето ходят по тъмно и си карат колите в дупките – кучета ги яли.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *