Русия няма да приеме таван на цените на петрола и подготвя отговор

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Снимка: АП

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва се е подготвила за обявения вчера от страните от Г-7, ЕС и Австралия таван на цените на руския петрол, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. „Ние няма да приемем това ограничение“, заяви Песков. Той допълни, че Русия ще извърши бърз анализ на споразумението и след това ще реагира.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страните, които прилагат ограничението – позиция, потвърдена от посланика на Москва към международните организации, базирани във Виена Михаил Улянов. Днес в социалните медии той написа: „От тази година Европа ще живее без руски петрол“.

Таванът на цените, договорен от  Г-7, ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят по море руски суров петрол, но ще забрани на корабните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, освен ако той не се продава за по-малко от 60 долара за барел. Това би могло да затрудни превоза на руски суров петрол на цена над този таван, дори до държави, които не са част от споразумението.

В коментари, публикувани в „Телеграм“, посолството на Русия в САЩ разкритикува, по неговите думи, „опасния“ ход на Запада и заяви, че Москва ще продължи да търси купувачи за своя петрол. „Подобни стъпки неминуемо ще доведат до увеличаване на несигурността и до налагане на по-високи разходи за потребителите на суровини“, заяви посолството.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *