Търсят причинитe за различния начин, по който остаряват мъжете и жените

Учени се опитват да установят причините за различния начин, по който остаряват мъжете и жените, съобщи електронното издание „Юрикалърт“”.

Продължителността на живота на представителките на нежния пол е значително по-голяма от тази на мъжете, но въпреки това дамите по-често страдат от свързани с напредването на възрастта заболявания.

„Дългосрочната ни цел е да накараме мъжете да живеят толкова дълго, колкото жените, а също и дамите да бъдат толкова здрави, колкото и представителите на силния пол, в напреднала възраст. Затова обаче трябва да разберем откъде идват разликите“, обяснява Ю-Сюан Лу, един от водещите автори на изследването, проведено от Института „Макс Планк“ по биология на стареенето в Кьолн, Германия.

Учените дават лекарството против стареене рапамицин на мъжки и женски плодови мухи, за да проучат ефекта върху различните полове. То е инхибитор на клетъчния растеж и имунен регулатор, обичайно използван при лечение на рак и след трансплантация на органи.

Изследователите установяват, че препаратът удължава живота и забавя свързаните с възрастта чревни патологии при женските екземпляри, но не и при мъжките.

Специалистите констатират също, че рапамицинът увеличава автофагията – процес, при който ненужните клетъчни компоненти се унищожават, в женските чревни клетки. При мъжките индивиди изглежда, че този процес е много активен и не може да бъде допълнително ускорен с терапия.

Учените наблюдават това и при мишки, на които е даден препаратът. Женските показват повишена автофагия след получаването му. „Предишни проучвания установиха, че женските реагират повече на рапамицин по отношение на удължаване на живота в сравнение с мъжките мишки. Сега разкриваме основния механизъм на тези разлики, като за целта използваме мухи“, обяснява Ю-Суан Лу.

„Полът може да бъде решаващ фактор за ефективността на лекарствата против стареене. Разбирането на процесите, които са специфични за даден пол и реакцията към терапевтични средства, ще подобри разработването на персонализирани лечения“, допълва Линда Партридж, старши автор на изследването.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *