Тикви с тегло над 30 кг са атракцията на търновския пазар

Огромни тикви, каквито рядко се срещат по нашите ширини, привличат погледите в Кооперативния пазар във Велико Търново. Сезонният плод е залял сергиите, но тези, с тегло над 30 кг, определено печелят класацията.

И макар че теглото върви и с висока сметка, това не е отказало купувачите. Отглежда ги Мария Попова от с. Балван и от нея научихме, че изложените на пазара далеч не са най-големите. Наскоро продала на пловдивчанка тиква рекордьорка, тежаща 38 кг., и добавя с усмивка, че теглото е равно на годините й. По обратната връзка се оказало, че е много вкусна и с достатъчно семки за печене. „Това е някакъв побългарен чуждоземски сорт, който много добре се приспособява на местния климат“, коментира Мария. И допълни, че хора редовно се спират да си правят снимки пред тиквите, защото наистина са атрактивни.

Присъствието на екипа на в. „Борба“ в сутрешните часове на неделния ден внесе оживление и весело настроение сред малкото продавачи. Та нали идват празници и трябва по-често да се усмихваме…

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *