10 лв. за килограм стигна цената на шарана във Велико Търново, търговията се вихри 5 дена преди празника

В голям диапазон се движат цените на шарана преди Никулден във Велико Търново. Разликата между двата специализирани магазина – в близост до кооперативния пазар и Рибната борса в кв. „Бузлуджа“ е 2 лв. В магазина на Пишмана шаранът върви 7,80 лв. и там цената си е същата като миналата година, твърдят продавачките.

На другия търговски обект най-предпочитаната риба за Никулден се продава за 10 лв./кг. и според собствениците цената е нормална за фирма, регистрирана по ДДС и като се вземе предвид инфлацията.

Търговците се снабдяват от Южна България в района на Доспат и качеството на стоката е проверено с годините. Затова и на двете места опашки се вият още от четвъртък, а преди празника работиха и в почивните дни, така че всеки да може да се снабди навреме. Не така качествен е шаранът, предлаган от голяма верига магазини във Велико Търново. Вярно, че цената е ниска – 6 лв. за килограм, но потребители вече се оплакаха в социалните мрежи, че рибата там дори е вмирисана.

Традицията по Никулден повелява на празника да се сложи на трапезата шаран, но, който не го обича, има достатъчно други варианти жива риба.  Толстолобът се продава на 4,50 лв. в кв. „Бузлуджа“, с леко повишение спрямо миналата година, амурът е на същата цена като шарана. В другия рибен магазин толстолобът струва 5 лв., като се предлага също сьомга, пъстърва, ципура, лаврак. Амурът бил на 8 лв., но живата риба е изчерпана и в момента продават само замразен.

Каквато и риба обаче да изберете за никулденската трапеза, важно е тя да е качествена и прясна, за да не ви отидат парите на вятъра и да не си развалите празника. И най-вече да се съберете с близките си.

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *