Нов куриоз с украсата – нестандартен Дядо Коледа развълнува великотърновци

Поредна вълна от шеги и коментари, но този път и от възмущение, засипа социалните мрежи в края на работната седмица. Нов куриоз с коледната украса разбуни духовете заради стряскащ Дядо Коледа, който буквално втрещи великотърновци.

Артинсталацията се намира на входа на парка „Марно поле“ и представлява огромна глава на Дядо Коледа, която се подава изпод земята. За по-голям ефект любимият на децата весел старец е изобразен озъбен и с изпъкнали сини очи. Носът му също е доста обемен и зачервен, вероятно от студа. Непосредствено до главата са стоварени и огромните ръце на Дядо Коледа, които се предполага, че полагат неимоверни усилия, за да извадят и тялото му изпод земята.

Артинсталацията, която разбуни духовете.

Иначе авторите на артинсталацията са се справили блестящо, визията е внушителна, посипан е пясък около огромната глава и до нея са наредени тротоарни плочи, създаващи илюзията, че действително Дядо Коледа ги е изкъртил, излизайки на повърхността. Остава въпросът обаче защо техният труд е трябвало да бъде изложен именно на коледния базар, където всекидневно идват много деца. Подобна артинсталация щеше да бъде много по-добре оценена на друго място, където подобен хумор можеше и да бъде дори забавен.

Вместо това въпросната скулптура буквално е обругана в социалните мрежи, където има своеобразно дежа вю, след като преди няколко дни на подобен „обстрел“ попаднаха поизцапаните снежни човеци в парка. И тук не липсват оригинални изказвания.

Според Живко Маринов става въпрос за „Дядо Коледа като миньор, разбил улицата и плашещ децата“. Мартин Георгиев пък задава риторичен въпрос: „Сега разбрахте ли кой ви е виновен за дупките?“. А отговорът идва от Мария Митева, която заявява: „Да, Дядо Коледа, който очевидно е пиян“.

Италианският вариант на Дядо Коледа.

Някой от великотърновци се чудят дали е търсен изобщо коледен дух или е наблегнато на духа на Хелоуин. Елеонора Йорданова пък е убедена, че старата столица е „най-добрият град по измишльотини“. А Стоил Георгиев е категоричен, че „това е като проект, изпълнен от първокласници в час по трудово при неадекватен преподавател“. Останалите коментари са в стила на „ужасно грозно“, „голяма безвкусица“ и „поредната простотия в града“. А в заключение Румен Иванов признава, че артинсталацията е „много актуална за Велико Търново“.

В същото време се оказа, че подобен Дядо Коледа е направен и в Италия. Неговите черти обаче са малко по-овални и очите му не са толкова изпъкнали. Това означава, че идеята е реално прекопирана, но с по-лошо изпълнение във Велико Търново. Още повече че някои дори си позволиха да сравнят търновския вариант с известен политик от „Продължаваме промяната“, който по думите им има подобен поглед…

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. Валентина КАМБУРОВА

One thought on “Нов куриоз с украсата – нестандартен Дядо Коледа развълнува великотърновци

  • 05.12.2022 в 10:05
    Permalink

    Българина все критикува, няма нито хумор, нито уважение. Да някой се е потрудил много оригинално и добре. Тези, които не разбират по добре да си премълчат.
    Дай на българина само да мормони, удумва и оплаква. Какъв народ на нищо не се радва, нищо не го радва. Ужасссс

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *