Кандидат за „Сграда на годината“ проектира най-комфортния комплекс във В. Търново

Арх. Стефан Тангълов, създал и „Ритейл парк Перник Плаза“, реши проблема с паркирането в гъстонаселен район на старата столица

 

КАНДИДАТ ЗА ПРИЗА „СГРАДА НА ГОДИНАТА“ ПРОЕКТИРА НАЙ-КОМФОРТНИЯ КОМПЛЕКС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СТРОИТЕЛНАТА КОМПАНИЯ „ЖСК“ ЕООД на предприемача Ивайло Кънев. Арх. Стефан Тангълов кандидатства за престижната награда в категорията за търговски центрове със създадения от него „Ритейл парк Перник Плаза“.

Новият комплекс на ул. „Колоня Товар“ ще има и гаражи със станции за електромобили.

Междувременно обаче създаде и бутиков комплекс, който трябва да се превърне в еталон за местното жилищно строителство, тъй като решава най-големия проблем за града – паркирането. Сградата на „ЖСК“, измислена от младия архитект, ще се намира на ул. „Колоня Товар“ в най-големия търновски квартал „Колю Фичето“. „Тя ще е на 8 етажа, като два от тях ще са надземни паркинги, с които ще се обезпечи изцяло паркирането за обитателите. Предвидени са даже и зарядни станции за електромобили. „Моите наблюдения са, че в миналото са се правили основно магазини и офиси към сградите, които стоят празни. Освен това ние наблягаме на озеленяването, както и на интериорния дизайн на сградата, което също ни отличава“, коментира за „Борба“ арх. Тангълов. Преди да започне проектирането, той е проучил основните градоустройствени проблеми в района, за да може да ги преодолее в сградите, които създава.

СТРОИТЕЛНАТА КОМПАНИЯ „ЖСК“ ВЕЧЕ ИМА РЕАЛИЗИРАНИ НЯКОЛКО ГОЛЕМИ КОМПЛЕКСА В СТАРАТА СТОЛИЦА. В БЛИЗОСТ ДО ТОЗИ, НА УЛ. „Асти“ тя направи сграда със 71 апартамента и 71 гаража и паркоместа. Приблизително със същата площ е и неин комплекс на ул. „Димитър Буйнозов“. В момента в кв. „Картала“ фирмата подготвя и друг идентичен проект.

С. НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Кандидат за „Сграда на годината“ проектира най-комфортния комплекс във В. Търново

 • 06.12.2022 в 17:41
  Permalink

  Това „проектира най-комфортния комплекс във В. Търново“ звучи сякаш комплексът е направен и действително е най-комфортен. А какво излиза накрая – че всичко е на рисунки, обещания и претенции. Поредните претенции. Виждам 5 етажа и 4-5 гаража – по един апартамент на етаж ли има?

  Отговор
 • 06.12.2022 в 21:34
  Permalink

  Браво, това трябва да стане задължително и модел за в бъдеще. Без подземни гаражи да не се позволява строеж на блок.

  Отговор
 • 07.12.2022 в 20:10
  Permalink

  Проектират гаражи, добре. Ама дали може в тях да влезе нормален автомобил или само Смарт за двама? И освен това – купувачите на жилища ОТКАЗВАТ да си купят и гараж. Скъпо им било. Искат да ползват безплатно ОБЩИНСКАТА собственост, наречена улица.

  Отговор
  • 09.12.2022 в 11:34
   Permalink

   Ами тя „общинската“ собственост е на всички нас, не на Кмета или на търтеите в сградата, наречена Общинска администрация.
   Друг въпрос е, че общината следва да направи организация на паркирането в целия град, а като гледам, нито имат желание, нито капацитет.

   Отговор
 • 08.12.2022 в 19:18
  Permalink

  Миналата седмица най-големия търновски квартал беше Картала, тази е Кольо Фичето. Предполагам Другата ще е Бузлуджа.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *