Счетоводителка върти единствената механа в Полски Тръмбеш – „При Божека”

Тодор Славея е главният певец на заведението, но канят изпълнители от цялата страна, а местата за Нова година са заети отдавна

 

Цялата фамилия

ЦЯЛА ФАМИЛИЯ РАБОТИ В ЕДИНСТВЕНАТА МЕХАНА С ЖИВА МУЗИКА в Полски Тръмбеш. Повечето от стопаните са счетоводители и само дами. Заведението се казва „При Божека”, работи само в петък и събота и се пука по шевовете. Основният певец е прочутият Тодор Славея, но съдържателите канят често изпълнители от цялата страна. Местата в механата, които са 70, отдавна са заети за посрещането на Нова година 2023 г., а кувертът е само 95 лв., но менюто е уникално и придружено с Дядо Коледа, Снежанка и хора до зори.

ШЕФКАТА Е ДЕНИЦА ГАНЧЕВА, КОЯТО Е СЧЕТОВОДИТЕЛ В МЕСТНА счетоводна къща. Заедно с Деница във фамилния бизнес уикенд участват нейната половинка Пламен Василев – Божека, на когото е кръстено заведението сега. В кръчмарския бранш участва братът Станислав Ганчев, съпругата му Цветомира, която също е счетоводител и главен готвач с мерак и голяма фантазия. Майката на Деница и Станислав помага също в начинанието. Децата на Деница и брата Станислав също помагат през свободното си време, като в този бизнес се включва и 17-годишният син на Деница Иван Георгиев, който наскоро стана известен като единствения български ученик, стигнал до финали на международна олимпиада по английски в Рим благодарение на учителката си Галя Бринтнол. При възможност в семейния бизнес се включват и децата на Станислав и Цветомира – Моника е на 13 г., а Стефани е на 8 г.

ПЕЧЕЛЯТ КЛИЕНТИ С КУХНЯТА, ПРЕДЛАГАТ ДОМАШНА БИСКВИТЕНА ТОРТА

 

Деница и Пламен

НАЧИНАНИЕТО СТАРТИРАЛО ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2020 Г., но след един месец механата била затворена заради пандемичната ковид криза, разказва Деница Ганчева. После механата започва работа през март 2021 г. и предлага вкусна храна и жива музика само петък и събота. Навремето покойният баща на Деница бил кръчмар, но тя никога дори не си е помисляла, че един ден ще върти механа през свободното си време и за удоволствие. Пламен Божека има транспортна фирма с един камион и сам си е шофьор. Братът Станислав работи във фирма „Агроком”, а съпругата му Цветомира е в счетоводната къща при Деница.

„Старите наематели ми бяха приятели и аз често идвах тук. Като им изтече договорът, решиха да оставят заведението и аз реших да опитам, но това ми беше напълно непознато и изпитвах страх от провал. Пък и да работиш с хора е много трудно. В началото стартирахме с готвачка от В. Търново, която ни изготви менюто, но й беше трудно да пътува и се отказа. Така после тази мисия пое снаха ми Цветомира и сега е главен готвач, като има и помощник – Сашка. Така лека-полека стана семеен бизнес и сега помагат всички. Механата е собственост на мъж, когото всички наричат Моряка, но реално никога не е бил моряк”, разказва 40-годишната Деница.

Тя подчертава, че печелят клиенти предимно с кухнята си. Специалитет на заведението е свински печен джолан, готвят също свински карета в гъбен сос, шашлик, сачове, салати. Идеи за менюто постоянно дава 34-годишната Цветомира, която измисля нови неща и много обича да украсява чиниите нестандартно, готвенето и украсата са нейното хоби. Отскоро за десерт се предлага гофрета. Самата Деница лично приготвя бисквитената торта. Прави я в четвъртък вечерта, за да е готова за петък вечер. Младата счетоводителка предлага бисквитена торта с маскарпоне и я прави само за 40 минути. Признава с гордост, че този десерт никога не е достатъчен за клиентите. Освен гофретата и бисквитената торта от няколко месеца в менюто се предлага и чийзкейк.

За Нова година менюто пък е отново уникално – баница с късмети, които слагат племенниците, в основното блюдо влизат и домашни сарми, които приготвя мама Дари, миналата година купонът е продължил до зори с хоро на улицата, Дядо Коледа и Снежанка и фойерверки.

ОСНОВНИЯТ ПЕВЕЦ ТОДОР СЛАВЕЯ Е ОБИКОЛИЛ СВЕТА, ИМА ДВА АЛБУМА

ОСВЕН С КУЛИНАРНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ ТОВА ЗАВЕДЕНИЕ Е ИЗВЕСТНО И С ЖИВАТА МУЗИКА. ТОДОР ТОДОРОВ – СЛАВЕЯ Е ОСНОВНИЯТ ПЕВЕЦ В МЕХАНА „ПРИ БОЖЕКА”. 48-годишният певец е обиколил целия свят, пее всякакви песни, но не обича само бавните и с трудни елементи. Освен всичко друго вече е и щастлив дядо на 4-годишно внуче. Сега той работи като охрана към „Булгартрансгаз” в Полски Сеновец и е пристрастен към фитнеса, където ходи всяка свободна минута. Доскоро се е занимавал и с отглеждане на породисти кучета в дома си в Раданово, където живее. Участвал е в доста изложби на кучета и има награди.

ТОЙ ПЕЕ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ПО РЕСТОРАНТИТЕ И има много почитатели и приятели по целия свят и в страната. Прякорът му излязъл още в училище в Раданово, когато ходел да пее по фестивали и конкурси и пеел като славей. Започнал с народни песни, но сега пее всичко – български, сръбски, гръцки песни и какво ли още не. Самоук е, но баща му Милчо бил акордеонист в оркестър „Съзвездие” от Полски Тръмбеш. Тодор дълго време е пял с този оркестър, пял е в „Полянци”, където бил солист, и после поел по кръчмите. Петък и събота е в „При Божека”, в неделя го викат по рождени дни и сватби, обичат го бабите от пенсионерските клубове, най-вече в Свищовско. Казва, че няма конкуренция.

12 г. е бил певец във Варна с оркестър „Здравец”, където има издадени два албуми с народна музика. Една година е пял в Амстердам, ходил е по сватби в Австрия и Германия. Все на български сватби на българи на гурбет. После се завръща в родния край и остава тук. Така е сбъднал една от мечтите си – да има къща и да живее на село, защото смята, че вече достатъчно е обикалял.

Освен него в механата пеят и свирят и много други известни изпълнители, Деница Ганчева кани оркестри от страната, за бъде купонът в петък и събота още по-приятен редом с чудесните блюда. През ноември гост на заведението е бил Орхан Мурад, поканен от юбилярка.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *