Какво да очакваме след година, изпълнена с климатични бедствия?

Какво да очакваме след година, изпълнена с климатични бедствия като наводнения, екстремна суша и горещи вълни? През 2022 г. станахме свидетели на доста подобни явления, предаде АФП.

Отминаващата година беше сред най-горещите в историята. Тя беше изпълнена с екстремни горещи вълни, интензивни дъждове, наводнения, суша, каза Робер Вотар, директор на института „Пиер-Симон Лаплас“, специализиран в изследвания на климата.

Серията от екстремни събития показва нарастването на катастрофалния отпечатък, причинен от затоплянето на планетата. Това се случва от Нигерия до Пакистан. Именно в Пакистан почти 33 млн. души бяха засегнати от екстремни дъждове, наводнения и свлачища.

В Европа беше регистрирано най-горещото лято от началото на климатичните измервания. Избухнаха огромни горски пожари. Реките пресъхнаха, а реколтата беше застрашена.

За съжаление това е само началото, каза Робер Вотар.

Климатичната конференция КОП28, която трябва да се проведе след една година в Дубай, ще бъде следващ етап в амбициите да се редуцират газовите емисии и ефектът на сярата, каза Харджит Сингх от международната неправителствена организация „Климатична екшън мрежа“ („Climate Action network“). Тя настоява за финансова помощ от богатите към по-бедните страни за подпомагане на енергийния преход.

Според Лоранс Тюбиана, която е сред архитектите на Парижкото споразумение от 2015 г., на срещите КОП трябва да се говори за различните аспекти на проблема с петролния и газовия сектор, както и за евентуалните финансови контрибуции. Тази тема предвещава напрежение, тъй като ОАЕ са сред най-големите износители на петрол в света, каза Тюбиана.

Срещата КОП28 ще бъде и възможност да се провери свършеното от държавите във връзка с поетия ангажимент за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий и дори до 1,5, ако е възможно. Тази граница изглежда труда удържане, тъй като настоящите траектории показват много по-високи стойности.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *