Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

На 7 декември в Стражица се молят никога да не преживяват опустошителното земетресение от преди 36 години

Бедствието срива със земята домовете на над 3 000 семейства и отнема живота на двама души

 

СПОМЕНЪТ ЗА УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 1986 Г. В СТРАЖИЦА НИКОГА НЯМА ДА ИЗБЛЕДНЕЕ, а всяка година на 7 декември жителите на градчето се кръстят с молба към Бог да ги пази от повторна трагедия с такива мащаби. Черната дата продължава да всява страх в местните, а часовникът върху сградата на бившето АПК, поставен накриво и със стрелки, които са спрели на 16:17 часа, напомня за преживения ужас. Сеизмолозите сочат, че земетресението в Стражица е едно от най-силните и опустошителни в България.

Апокалипсисът разделя историята на града на стара и нова. Напълно сринати са 15 000 сгради, жертвите са две, а ранените – 80 души. На място отива самият Тодор Живков и от държавната хазна са отпуснати 1 млрд. лв. за възстановяване на щетите. Дарители от цялата страна пък събират още 700 000 лв., за да подкрепят сънародниците си, които останали без дом. Години били необходими, за да се върне градът към нормалния си начин на живот.

Очевидка на преживяванията на хората разказва, че първокурсници от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ били мобилизирани да помагат. Около 50 студенти били извозени на място с автобус и ангажирани в разчистване на руини. Възпитаниците на вуза изнасяли мебели и документация от напуканата сграда на Пионерския дом. Жената си спомня зловещата тишина в града, наподобяваща гробище. Разказва как хората били настанени в палатки, разположени в пределите на стадиона на Стражица. Оформеният кризисен център наподобявал военен лагер.

За останалите, останали през подслон, са осигурени фургони и временни къщички.

СТРАЖИЧАНИ ИЗКАЗВАТ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ ОТПУСНАТИТЕ ДЪРЖАВНИ ПАРИ НЕ СА ОПОЛЗОТВОРЕНИ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. Смятат, че са извършени злоупотреби, тъй като 368 къщи в града, построени до 1991 година, са на собственици, които преди това не са имали жилища и всъщност домовете им не са били разрушени. Дори хора, които нямат нищо общо с града, използват момента и си построяват къщи.

Хиляди са обаче тези, които решават да се изселят от района. Те били категорични, че не искат никога отново да преживяват ужаса земята да се люлее под краката им и напускат мястото. Товарят автомобилите си с онова, което успели да извадят от останките на домовете и тръгнали на където им видят очите.

Историците твърдят, че унищожителното земетресение е било предшествано от предупредителен труд няколко месеца по-рано. Той бил със сила 3,5 по скалата на Рихтер и предизвикал нацепване на стените на много постройки, паднали комини и други по-леки щети. Бедствието срива часовниковата кула в близкото село Алеково, за която веднага след това са ангажирани строители по възстановяването й. Тя била почти напълно реновирана, когато на 7 декември връхлита апокалипсисът, който я срива със земята.

Последното земетресение в Стражица бе регистрирано това лято. Заради природното бедствия бяха евакуирани малчуганите от детските градини и живущите в домове за възрастни. От общината са създали организация за действие при евентуални трусове и са категорични, че в случай на сеизмична дейност няма да има хаос и паника сред служителите и населението.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимки: Николай Христов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *