Горещи новиниОбщество

На скала, докарана от Плаково, откриха паметния знак на бившия ректор проф. Георги Данчев

Паметен знак на бившия ректор на Великотърновския университет проф. Георги Данчев беше открит в алеята „Личности на България с принос за Велико Търново“ . За целта е използвана морена от района на Плаково, което е родното му село. Автор на барелефа е Николай Сираков, а свитъка е дело на скулптора Марин Вардолов-Мичо.

За откриването специално пристигнаха наследниците на бившия ректор, които официално представиха паметния знак. Синът му арх. Данко Данчев и внучките му Георгия Данчева и Весела Данчева си спомниха за именития професор.

„Мога да кажа, че той ме е отгледал, защото родителите ми бяха студенти. Идването в Търново беше при всяка една ваканция. Помня компаниите, песните в механата, ходенето на море с тях. Аз съм присъствала докато той си пишеше доцентурата, исках да ми разказва много приказки, затова той се записа на един малък касетофон и ми ги пускаше“, припомни си Весела Данчева, която в момента е преподавател в Нов български университет.

Георгия Данчева, която в момента учи за архитект в София, е кръстена на именития си дядо. Когато той умира, тя е едва на 6 години, но също е запазила мил спомен от него.

„Помня го като усещане. Запаметило се е в мен как ми правеше фокуси от бобче, което превръщаше в шоколадово яйце“, разказа Георгия.

Предложението за поставяне на паметния знак е на директора на Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“ доц. Калина Иванова, която също присъства на откриването. От името на Общината слово произнесе зам.-кметът Нейко Генчев, който рецитира и стихове на проф. Данчев.

„За достойнствата му като преподавател и ръководител знаят всички. Аз бих казал две-три думи за поета Георги Данчев, който е много стойностен. И учителя, и поета живеят в единство на мисълта и чувствата. И двете неща са свързани със сътворяването и когато са комбинирани в един човек- ние имаме една изключителна личност като Георги Данчев“, сподели Нейко Генчев.

На откриването присъстваха и много от колегите на проф. Георги Данчев, който тази година трябваше да навърши 90 години. От името на академичната общност слово произнесе деканът на Филологическия факултет проф. Ценка Иванова.

„Приносът на проф. Данчев е многостранен. Той е положил основите на много дейности, които имат последователи и днес. Както ученици, така и последователи в творчеството и същината на един интелектуално посветен живот“, каза проф. Ценка Иванова.

На паметния знак бяха положени венци и цветя от негови близки и колеги, общественици и приятели.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *