Полски Тръмбеш и всички села са с нови 4200 български LED лампи

Инвестицията е от собствени средства на Общината и в размер на 450 000 лв. с ДДС за купуване и смяна на старите крушки

 

ГРАД ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ И ВСИЧКИТЕ 14 СЕЛА В ОБЩИНАТА СВЕТЯТ с LED лампи, които са произведени в България и са по българска технология. Монтирането отне само 6 месеца и за подмяната основно се ползва общинското предприятие, но този път с помощ и от външна фирма. Поставени са 4200 осветителни тела, които струват само 450 000 лева, и парите са от общинския бюджет. В сумата влиза закупуването и монтажа, а телата са с мощност 8, 12 и 26 W.

 

КМЕТЪТ ГЕОРГИ ЧАКЪРОВ: „НОВОТО УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ НАМАЛИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ НА СВЕТЕЩА ТОЧКА 7 ПЪТИ!”
Полски Тръмбеш нощем

„Чрез внедряването на тази мярка се постигна осветление в населените места през цялата нощ. Преди изграждането на новото улично осветление лампите се изключваха в по-голямата част от нощта. Всички улици са осветени вече, реалната консумация на еленергия е намалена 7 пъти и от 85 вата на час падна средно на 12 вата на светеща точка. По този начин разходите за улично осветление в общината са намалени между 3-4 пъти. Другото много важно е, че телата не са китайски, технологията е българска и са произведени в България, а гаранцията им е 5 години”, коментира кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров.

 

ЗА ДЪЛГИЯ ПЪТ НА ИЗБОРА – ОТ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ И ЕСКО ДОГОВОР ДО БЪЛГАРСКАТА ЛАМПА

 

ДО ТАЗИ ПРИДОБИВКА ОБАЧЕ СЕ СТИГА БАВНО И СЛЕД БЛИЗО ТРИ ГОДИНИ търсене на възможности за подмяна чрез оперативни програми и дори опит за ЕСКО договор. Общината започва да мисли за този проект още преди рязкото увеличение цената на тока. Тогава новата LED технология все още не е наложена в уличното осветление в България. Започва енергийно обследване във всички населени места, което показва, че уличните лампи са 50- и 70-ватови. Изчисленията показват, че една лампа заедно с дросела потребява средно 85 вата на час. Енергийното обследване дава информация колко, къде и с каква мощност трябва да светят уличните лампи във всяко населено място.

В началото идеята е да се кандидатства по оперативна програма за необходимото финансиране. Бързо се разбира, че предвидените средства по европейските механизми са недостатъчни и може да се кандидатства само за едно или две населени места и заради дългите и тромави процедури минават поне две години от кандидатстването до старта по изпълнение на проекта. Така се стига до идеята подмяната да се реализира чрез ЕСКО договор. Проектът на Община Полски Тръмбеш бе за 850 000 лева с ДДС и одобрен за стартиране през 2021 г. Тези средства трябваше да бъдат вложени от изпълнителя по ЕСКО договора, а Общината да ги изплаща в продължение на 8 години. Предимството на такъв тип договор бе, че Общината не инвестира собствени средства за изграждането на уличното осветление, а го изплаща въз основа на намалените разходи за електрическа енергия. И другото важно при него бе, че Общината не носи риск от закупуване на некачествени и неефективни осветителни тела, докато не бъдат изплатени за сметка на изпълнителя. ЕСКО договорът обаче не се реализира поради липса на интерес от изпълнители. През май м.г. в Общинска администрация бе получено предизвестие за предсрочно прекратяване на договора за доставка на еленергия от фирмата доставчик поради невъзможност да изпълни задължението си на посочената цена заради рязкото повишаване на цените на електроенергия на свободния пазар.

Масларево с новото осветление

„След пропадането и на тази идея и скачането на сметките за ток всеки месец решихме да сменим изцяло подхода. Тоест решихме сами да реализираме проекта. От реализирани икономии осигурихме собствени средства и обявихме процедура по ЗОП за купуване на осветителни тела. Това бе в началото на 2022 г. – ние да си купим лампите и ние да направим подмяната. Така се появи българска фирма със своя технология и свое производство, която участва и спечели поръчката. Оказа се, че в България може да се прави нещо толкова качествено, и за мен това е добрата новина. Така за 6 месеца успяхме и градът и селата сега са осветени през тъмната част на денонощието. Това освен удобство гарантира и сигурността на нашите жители.

През 2020 г. Общината е плащала по 24 ст. на киловатчас, сега цената е 1,18 лева на киловатчас. Това е справка за август”, обяснява кметът.

За половината от сумата общините получават компенсация, но не се знае за колко време, като дори и с компенсацията Общината плаща два-три пъти повече за ток, отколкото преди две години. Плащанията са по тарифата за промишлените предприятия, без право да си възстанови платеното ДДС, защото се води като краен потребител по закона за ДДС. Така общините плащат най-скъпия ток в България.

За 2020 г. Община Полски Тръмбеш е платила 220 000 лева за улично осветление, ако сега трябваше селата и градът да светят със старите лампи, щяха да са необходими над 700 000 лева. Средствата за улично осветление са от местните приходи. Това са средствата от местни данъци и доходи от собственост на общината. Всяка година те са почти константна величина и въпреки това държавата оставя общините сами да се справят с инфлационните процеси, без да предвижда допълнителни субсидии. „Казано по друг начин, скоро щеше да дойде момент, в който да изключим изобщо уличното осветление поради невъзможност да си плащаме сметките”, подчертава Георги Чакъров.

Така изглежда Куцина сега от дрон

ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНО ОТ ДРУГИ ОБЩИНИ И… ПОЛОВИН МИЛИОН ИКОНОМИИ

 

„Твърдя отговорно, като сравнявам обявените обществени поръчки в другите общини, че с подхода сами да закупим и сменим уличните си лампи инвестицията ни е поне два пъти по-евтина от подобни в други общини. 4200 закупени и подменени улични лампи за 450 000 лева с ДДС при 5 години гаранция на светещо тяло. Тази инвестиция, освен че е реализирана за кратко време и с икономичен бюджет, води до съществени икономии за общинския бюджет. За следващата бюджетна година икономията ще бъде в размер 500 000 лева при тези ценови условия. Това ще ни даде възможност да реализираме със собствени средства следващи такива проекти, водещи до реални икономии.

Вече имаме изработени проекти и ще изграждаме соларни инсталации на общинските обекти с голяма консумация на електрическа енергия. За 2023 година такива ще бъдат изградени в Домашен социален патронаж и Общински хотел, които съществено ще намалят сметките за ток, които плаща Общината”, обобщава Георги Чакъров.

Нели СУКОВА

One thought on “Полски Тръмбеш и всички села са с нови 4200 български LED лампи

  • 15.12.2022 в 21:30
    Permalink

    От Теа лампи народеца не мое да спи и сутрин Сите хора са ококорени с очи като плочи. Сам видях, вижте и вие.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *