Одобриха всички кандидатствали за стипендии студенти от ВТУ

Изплатиха им по три на куп

Всички кандидатствали за стипендии студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ вече са одобрени, съобщи ректорът проф. Христо Бонджолов. От години не се е случвало да бъдат отпускани средства за всички, които са подали документи. Вече са преведени по три стипендии, което беше и подарък в навечерието на студентския празник.

Обратно беше настроението през миналата година, когато имаше много недоволни студенти, останали извън класирането. Тогава в социалните мрежи беше създадена и протестна петиция, в която се подписаха 300 души. Днес този проблем вече е решен и всички кандидатствали студенти вече се сдобиха със стипендиите си.

Необходимият среден успех от предходните два семестъра за получаване на стипендия не трябва да  е по-нисък от „Добър“ 4.00. Изключение прави социалната стипендия за студенти с предимство, където няма изискване за прагов успех. При тях  е необходимо всички изпити от следването до момента на кандидатстване за този вид стипендия да са положени успешно.

Стипендията при обучение в специалност от приоритетните професионални направления е в размер на 125 лв. месечно при успех 6.00 и 110 лв. месечно при успех от 4.00. 110 лв. е и социалната стипендия на месец.  При студентите с оценки от държавните зрелостни изпити се полагат по 100 лв. на месец, а при тези на общо основание отново 125 и 110.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *