Творчеството на Ивайло Иванов събира във В. Търново близо 30 учени от цялата страна

Форумът е посветен на 50 години от рождението на известния поет

 

Близо 30 учени и изследователи пристигат във Велико Търново за научна конференция, посветена на 50 години от рождението на поета Ивайло Иванов. Форумът носи името „Изборът на поета“, а заявка за участие са дали популярни преподаватели от почти всички университети с катедри по съвременна литература в страната.

По време на конференцията ще бъдат разглеждани три направления в творчеството на Ивайло Иванов. Доклади ще изнесат проф. Сава Василев, Проф. Димитър Михайлов, Петя Абрашева, проф. Иван Станков, Йордан Евтимов, Александър Христов, Мария Панова, Мира Душкова и много други.

Форумът започва в петък, от 10 часа в зала „Европа“ на ВТУ. Организатори на националната конференция са Катедра „Българска литература“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Департамент „Нова българистика“ на НБУ.

„Беше изумително колко много хора пожелаха да участват в конференцията. Ивайло Иванов не се радваше на особено внимание на критиката и доста несправедливо беше подценяван в редица конкурси. Но именно това неравновесие в отношението към него приживе и в отношението след това ще се опитаме да преодолеем. На форума започва литературно-историческата фаза, в която ще бъде осмислено творчеството му и ще бъдат предложени формули за неговата поезия, чрез които ще бъде вписан в историята на българската литература“, сподели проф. Пламен Дойнов, който е ректор на Нов български университет.

Ивайло Иванов не е от поетите, които отключват таланта си още на училищната скамейка, сподели доц. Мая Ангелова, която заедно с известния поет е част от литературния кръжок във Великотърновския университет през 90-те години. По думите й той открива творчеството именно във ВТУ.

„Ивайло има периоди на отсъствие, на драговолно или недраговолно отшелничество, чудесни избухвания на комуникация, с които може да свърже всички имена на нашата литература в едно. Всичко тези неща трябва да бъдат проверени и проучени, за да знаем какво имаме и с какво ще обогатим българската литература чрез творчеството на този голям поет“, сподели доц. Мая Ангелова.

Проф. Димитър Михайлов определи Ивайло Иванов като един от най-значимите поети за последните повече от 50 години. По думите му е време творците от неговото поколение да бъдат изучавани и включени в различни програми.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *