Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

В община Горна Оряховица осигуряват топъл обяд на близо 1000 пенсионери, бедни и болни

ОТ 3 ЯНУАРИ ВЪВ ВСИЧКИ СЕЛИЩА НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗАПОЧВА ОСИГУРЯВАНЕТО НА ХРАНА ПО ПРОЕКТ „ТОПЪЛ ОБЯД“, СЪОБЩИ КМЕТЪТ ИНЖ. ДОБРОМИР ДОБРЕВ. Той се реализира в изпълнение на програма „Храни и основно материално подпомагане“.

Целевите групи са хора и семейства без или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тях и не получават подкрепа от близките си. Подкрепа ще се предоставя и на хора, изпаднали в затруднено положение в резултат на природни бедствия, пандемии и др. форсмажорни обстоятелства, с оглед овладяване на възникнали извънредни ситуации в страната.

669 заявления от кандидати за потребители са постъпили в Общината към 30.11.2022 г. Дирекция „Социално подпомагане“ извърши проверка на всички подадени заявления и отрази принадлежността към целевите групи по програмата за 520 лица. Вече е създадена организация за доставка на приготвената храна до регистрирани по Закона за храните щандове в пенсионерските клубове по населените места. В Горна Оряховица пунктовете са три и се намират в клуба на инвалида, клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва и пенсионерски клуб „Железничар“ на гарата. Необходимо е одобрените потребители от Горна Оряховица да се обадят на телефон 0879 115 635, за да заявят в кой от трите пункта ще получават обяда си.

ЛЕЖАЩО БОЛНИ И ТРУДНОПОДВИЖНИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ С ТЕЛК ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ХРАНАТА В ДОМОВЕТЕ СИ. Топлият обяд ще се предоставя само в работни дни. В менюто ще има супа, основно ястие, хляб и веднъж в седмицата десерт. По проекта за топъл обяд Община Горна Оряховица има капацитет да предоставя храна на още 280 потребители. От януари 2023 г. ще бъде направен нов прием на документи, тъй като предстои да се вдигне прагът на бедност, който е определящ за допустимостта на потребителите. Тогава и част от неодобрените към момента потребители могат да попаднат сред одобрените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *