У нас

За пръв път от години бяха отворени вратите на паметника на връх Бузлуджа

Източник: Пресфото-БТА, снимка: Ралица Стефанова

За пръв път от години десетки гости имаха възможност да влязат днес във вътрешността на паметника на връх Бузлуджа. Вратите на монумента бяха официално отворени за представяне на резултатите от проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп“, финансиран от Министерството на културата и реализиран от Областната администрация в Стара Загора в партньорство с Община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“.

На събитието присъстваха дарители, доброволци, представители на Община Казанлък и на Областна администрация – Стара Загора. Дейностите бяха представени от екипа на фондация „Проект Бузлуджа“, а специално за събитието на място бяха членовете на настоятелството на фондацията проф.  Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците и бивш директор на Института по опазване на паметниците в Берлин; арх. Греъм Бел, член на борда на „Европа Ностра“, директор на „Култура Тръст“ – Великобритания и на „Унгарската фондация ренесанс“; проф. Томас Данцл, ръководител на катедра „Реставрация“ в Техническия университет в Мюнхен и бивш директор на Института по опазване на паметниците в Саксония-Анхалт и във Виена.

Заместник областният управител Петър Бояджиев изрази благодарност към Министерството на културата за ангажираността с проекта и напомни, че монументът „Бузлуджа“ е обявен за паметник на културата с национално значение. „Това вече отваря вратите за бъдещото му възстановяване и развитие и се надявам той да функционира не само като туристически обект, но и да се използва за разнообразни културни събития“, посочи още той.

Поздравления към екипа на фондацията от името на кмета на Казанлък Галина Стоянова поднесе и заместник-кметът по финанси Драгомир Петков.

Следващата стъпка е осигуряване на постоянен посетителски достъп, коментира пред журналисти председателят на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова. Не можем да се ангажираме с конкретна дата, но работим това да се случи в най-кратък срок и се надяваме да е още през следващата година, посочи тя. Арх. Иванова обясни, че до откриването на сградата предстои още работа. „Предстои създаването на конкретния тур и на наратив как точно ще бъде разказана историята на Бузлуджа. Предстои и създаването на система за билети и система за управление на монумента, тепърва ще бъдат назначавани и гидове, които ще бъдат обучавани“, каза още тя и подчерта, че сградата вече е безопасна, премахнати са опасните отломки, а мозайките са стабилизирани. Тя допълни, че следващата голяма стъпка е изграждане на покрив и прозорци, по което екипът вече започва работа.

„Днешният ден е плод на много труд, не само на екипа на фондацията, но и на представителите на институциите, които приеха и развиха идеята, на всички международни и български експерти, за да стигнем до момента около нас безопасно да се разхождат хора“, коментира арх. Дора Иванова.

Тя разказа, че се занимава с каузата „Бузлуджа“ вече осма година. „За мен това е една важна социална кауза за България и това е един важен проект, който е значим не само заради самия обект“, обясни архитектът. Според нея извършените дейности могат да послужат като пример как с експертна дейност и с разумен подход паметниците от близкото минало и културното наследство могат да бъдат социализирани.

Арх. Иванова каза още, че в проекта са се включили с доброволен труд стотици хора. Финансовата подкрепа е от дарители, фондация „Гети“, както и от благотворителната кампания „Ти си ключът, отвори Бузлуджа“, която е активна и в момента. Последното финансиране от Министерството на културата позволи изграждането на посетителските пътеки и обезопасяването на сградата, коментира тя и посочи, че до момента в проекта са инвестирани около един милион лева.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *