Свят

Чешки депутати изместват украински бежанци от почивен дом на парламента

Скишанцата в Харрахов. Снимка: www.harrachov.cz

Малко преди началото на зимния спортен сезон група украински бежанци трябва да напуснат почивен дом на чешкия парламент, което решение предизвика критики в обществото, предаде ДПА.

Около 25 човека са настанени от пролетта в курортен комплекс, принадлежащ на Камарата на депутатите, в града Харрахов в района на планината Кърконоше. Сега обаче те трябва да се преместят, защото неколцина чешки депутати искат да прекарат зимната си ваканция в комплекса.

Говорител на регионалната администрация в провинция Либерец съобщи вчера, че за бежанците все пак са осигурени алтернативни жилища и те ще могат да останат, където работят и децата им ходят на училище.

Премиерът на Чехия Петър Фиала се присъедини към критиките на опозицията по адрес на ръководството на парламента. По думите му „украинците трябва останат там където са“ и „това не трябва да се случва“. Маркета Пекарова Адамова, председател на Камарата на депутатите, отхвърли критиките като „буря в чаша вода“.

От началото на руското нашествие в Украйна в 10,5-милионна Чехия пребивават под временна закрила 467 хиляди украинци, сочат данни на чешкото вътрешно министерство.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *