Политика

Явор Божанков нееднократно е изразявал различно мнение от това на парламентарната група на „БСП за България“, коментира Георги Гьоков 

Явор Божанков нееднократно е изразявал различно мнение от това на парламентарната група и явно мястото му не е в нея. Това коментира в ефира на Nova News Георги Гьоков, депутат от „БСП за България“ и член на Националния съвет на левицата, цитиран от пресцентъра на партията.

„Първо, Явор Божанков не е член на БСП, а беше част от нашата гражданска квота като водач във Велико Търново. Той нееднократно е изразявал различно мнение от това на групата. Разбира се нашият правилник за работа на парламентарната група позволява различното мнение, но когато постоянно имаш различно мнение от групата – явно не ти е мястото в нея“, посочи Гьоков, цитиран от партийния пресцентър.  Според Гьоков решението на парламентарната група е взето именно в отговор на системното нарушаване на правилника и моралните норми.

„Затова го изключихме и призовахме да напусне парламента, за да влезе следващият, който ще отразява интересите на БСП“, посочи Гьоков, цитиран от пресцентъра на левицата. Гьоков е категоричен, че одобряването на военна помощ за Украйна ни превръща в страна по конфликта и още веднъж подчерта позицията на БСП, които са за мирно и дипломатично решение. „Изказването на Божанков означава, че той е заблуждавал хората по време на кампанията“, допълни социалистът.

В съобщението се посочва още, че парламентарната група на „БСП за България“ ще гласува против правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

В петък Явор Божанков направи изказване от парламентарната трибуна, което предизвика бурни реакции в парламента. В него депутатът посочи, че Русия ще загуби тази война. След изказването му последва Общо събрание на парламентарната група, където депутатът е бил изслушан и единодушно изключен. За решението от левицата информираха с прессъобщение.

След изключването Явор Божанков става независим народен представител, а групата на левицата остава с 24 депутати. От „БСП за България“ призоваха Божанков да напусне парламента, за да може мястото му да бъде заето от следващия в листата на БСП.  По-рано днес в личния си профил във Фейсбук, Божанков публикува снимка как си е татуирал черна овца.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *